Historisk arkiv

Nasjonalt minnested i regjeringskvartalet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

- Regjeringen ønsker å hedre alle som ble rammet 22. juli. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige. Minnestedene skal være tilgjengelig for alle, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

John Hestnes, Rigmor Aasrud, Anniken Huitfeldt og Trond Henry Blattmann foran regjeringskvartalet.

John Hestnes, Lokal støttegruppe for 22. juli i regjeringskvartalet, fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, kulturminister Anniken Huitfeldt og leder for Nasjonal Støttegruppe etter 22. juli-hendelsene Trond Henry Blattmann foran regjeringskvartalet. (Foto: KUD/Wenche Nybo) Bildet kan brukes fritt av pressen.

   - Regjeringen ønsker å hedre alle som ble rammet 22. juli.  Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige. Minnestedene skal være tilgjengelig for alle, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

- Det skal etableres et minnesmerke ved regjeringskvartalet hvor alle navnene på de drepte i terrorangrepet 22. juli skal inngå. I tillegg skal det etableres et minnested på landssida ved Utøya, sier Anniken Huitfeldt.

Det nasjonale minnestedet i Oslo skal midlertidig etableres mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka.

- Det nasjonale minnestedet blir etablert i regjeringskvartalet, og kommer til å bli sett i sammenheng med gjenoppbyggingen, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

- Regjeringen mener det er riktig å etablere et midlertidig minnesmerke nær åstedet for det første terrorangrepet, og har derfor valgt plassen foran Deichmann i tiden regjeringskvartalet er under oppbygging, sier Huitfeldt.

Fornyings-, administrasjons - og kirkedepartementet (FAD) skal gå i samtaler med  grunneierne både på Sørbråten og Lauvodden for å avklare vilkårene i tilknytning til tomteervervelser for etablering av minnested i Hole. De skal også være i dialog med Hole kommune for å avklare regulering av disse stedene.

Det vil bli utlyst en internasjonal prekvalifisering som etterfølges av en lukket konkurranse. Statens fagorgan, Kunst i offentlige rom (KORO), vil ha det kunstfaglige og operative ansvaret for prosjektene. Jurysammensettingen følger retningslinjene for slike saker, men AUF, Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene og en representant oppnevnt av regjeringen skal være medlemmer i juryen.

Statsrådene Anniken Huitfeldt og Rigmor Aasrud gir kommentarer om minnesmerkene i dag kl 12.00.

Sted: R5, Akersgata 59
Tid: Kl 12.00