Historisk arkiv

Endringer i forskrift om tilskudd til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner fra spilleoverskuddet til Norsk Tipping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Kongen fastsetter i dag de nye kriteriene for tildeling av spillemidler øremerket samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner i forskrift. – Slik legger vi til rette for disse organisasjonenes viktige arbeid i samfunnet, og sikrer en langsiktig modell for fordelingen av spillemidler, sier kulturminister Hadia Tajik.

Kongen fastsetter i dag de nye kriteriene for tildeling av spillemidler øremerket samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner i forskrift. – Slik legger vi til rette for disse organisasjonenes viktige arbeid i samfunnet, og sikrer en langsiktig modell for fordelingen av spillemidler, sier kulturminister Hadia Tajik.

 

- I fremtiden vil det ikke være holdbart å fordele disse midlene bare til de organisasjonene som hadde inntekter fra spilleautomater mer enn ti år tilbake i tid. Kongen har nå fastsatt mer hensiktsmessige og rettferdige kriterier som vil stå seg på lang sikt, fortsetter statsråden.

Kongen har i dag fastsatt endringer i forskrift om tilskudd til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner fra spilleoverskuddet til Norsk Tipping. Endringene gjennomfører regjeringens beslutning i juni om å innføre nye vilkår for at en samfunnsnyttig eller humanitær organisasjon skal kunne motta tippemidler i framtiden. Forskriftsendringene etablerer også en overgangsordning for berørte organisasjoner for perioden 2014 – 2017.

Over 600 mill kr av Norsk Tippings overskudd fordeles til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner. I dag fordeles disse midlene på grunnlag av hvor store inntekter organisasjonene i 2001 hadde fra spilleautomater før disse ble forbudt. Kongen har i dag fastsatt forskriftsendringer som innfører nye vilkår for fordeling av disse midlene og etablerer en overgangsordning for berørte organisasjoner.  

De nye vilkårene legger vekt på at organisasjonene skal være ikke-fortjenestebaserte og ha frivillig innsats som en viktig del av virksomheten. Organisasjonene må også være ”andreorienterte”, dvs produsere tjenester eller goder for utenforstående, for eksempel en bestemt sosial gruppe eller samfunnet mer generelt. Det vil kun være landsdekkende organisasjoner som kan motta midler.

Organisasjonene må være lotteriverdige og registrert i spesifikke kategorier i Frivillighetsregisteret for å motta midler i framtiden. Dette dreier seg om kategorier som dekker sosiale tjenester m.m., andre helsetjenester, natur, miljøvern, dyrevern og ulike interesseorganisasjoner. Organisasjoner som kun opererer internasjonalt, barne- og ungdomsorganisasjoner og politiske partier faller utenfor ordningen.

Forskriftsendringene setter rammene for en overgangsordning for perioden 2014 – 2017. I denne perioden vil dagens tilskuddsmottakere fremdeles kunne motta midler, uavhengig av om de møter de nye vilkårene eller ikke. Dette vil sikre de organisasjonene som i framtiden faller ut av ordningen tid til å områ seg. Samtidig vil organisasjoner som møter de nye kriteriene fases inn i ordningen i overgangsperioden.

Kongen har også fastsatt forskriftsendring om intern fordeling av overskuddsmidler som utebetales i 2013 til de ti organisasjonene som mottar mest tilskudd under dagens ordning (10H). Dette er etter ønske fra disse organisasjonene selv.

Regjeringen vil i høst legge fram forslag for Stortinget om at overskuddet fra det nye spillet Nabolaget, som Norsk Tipping har fått tillatelse til å starte opp, i overgangsperioden skal fordeles kun til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner. Det legges opp til at overskuddet vil fordeles med en halvpart på de ti organisasjonene som mottar mest tilskudd under dagens ordning og en halvpart på nye organisasjoner som kommer inn under ordningen. Dette vil sikre ytterligere midler til fordeling til disse organisasjonene.

Kulturdepartementet vil til høsten også komme tilbake til den nærmere fordeling av de tilgjengelige midlene mellom de organisasjonene som møter de nye kriteriene. Regjeringen har imidlertid allerede besluttet at tre beredskapsorganisasjoner (Redningsselskapet, Røde Kors og Norsk Folkehjelp)skal sikres en fast prosentandel av de 18% som tilfaller samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner for å kunne videreføre viktige samfunnsoppgaver som disse organisasjonene utfører.