Historisk arkiv

Grønn omsorg: Terapi med husdyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Grønn omsorg: En ny doktoravhandling indikerer at dyreassistert terapi med husdyr har vært et nyttig tiltak som et supplement til ordinær terapeutisk behandling.

Grønn omsorg: I løpet av de siste tiår har et økende antall mennesker med psykiske lidelser hatt omsorgstiltak tiknyttet et gårdsbruk. En ny doktoravhandling indikerer at dyreassistert terapi med husdyr har vært et nyttig tiltak som et supplement til ordinær terapeutisk behandling.

I løpet av de siste tiår har et økende antall mennesker med psykiske lidelser hatt omsorgstiltak tiknyttet et gårdsbruk. Dette som en del av et terapeutisk tiltak, i form av rehabilitering og som arbeidstrening. Tiltakene går under fellesbetegnelsen Grønn omsorg, og inkluderer både bruk av dyr, og tiltak der hager, skog og landskap kan inngå.

Arbeid med dyr
Bente Berget avsluttet i 2006 sin doktoravhandling med tittelen: ” Animal-assisted therapy: effects on persons with psychiatric disorders working with farm animals”. Pasientene deltok i ordinært arbeid med dyrene, i første rekke storfe og sau, tre timer to ganger pr. uke. Arbeidet bestod hovedsakelig i fôring, melking og børsting av dyrene. Hoveddiagnosene til pasientgruppen var stemningslidelser, angstrelaterte lidelser, personlighetsforstyrrelser og schizofreni. Ved siden av dyreassistert terapi fikk pasientgruppen også ordinær terapi i hele prosjektperioden. Studien viste at behandlingsgruppen fikk signifikant økt intensitet og nøyaktighet i arbeidet med dyrene ved avslutning av intervensjonen i forhold til ved starten.

Grønn omsorg: En ny doktoravhandling indikerer at dyreassistert terapi med husdyr har vært et nyttig tiltak som et supplement til ordinær terapeutisk behandling.