Historisk arkiv

Dyr: Sjukdom fra flått

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyr: Norske sauer på utmarksbeite står overfor en rekke utfordringer. En av dem er sykdommen sjodogg som overføres ved hjelp av flått.

Dyr: Norske sauer på utmarksbeite står overfor en rekke utfordringer. En av dem er sykdommen sjodogg som overføres ved hjelp av flått. Bioforsk har nylig satt i gang et forskningsprosjekt for å studere forebyggende tiltak mot sjukdommen.

Store tap
- Sjodogg er den vanligste flåttbårne sykdommen i norsk husdyrhold, sier stipendiat Lise Grøva ved Bioforsk Økologisk. - Sykdommen forårsakes av bakterien Anaplasma phagocytophilum som overføres av skogflått. Dette er den samme flåtten som kan overføre Borellia-bakterier til mennesker. Det antas at omtrent 300 000 lam i Norge blir påvirket av flått og sjodogg hvert år.

Det viser seg at saueflokker på flåttinfisert beite kan ha betydelige tap på grunn av at dyr dør, forteller Grøva. I et tidligere studium fant forskere at omtrent en tredjedel av flokken døde på grunn av sjodogg eller sekundærinfeksjoner. Forskere ved Veterinærinstituttet har tidligere påvist at gjennomsnittlig levende vekt hos dyr som var smittet med sjodogg var betydelig redusert, sammenlignet med ikke-infiserte lam, flere måneder etter smitte.

Dyr: Bioforsk har nylig satt i gang et forskningsprosjekt for å studere forebyggende tiltak mot sjukdommen sjodogg.