Historisk arkiv

Jordbruk: Rekordhøye kornpriser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Ekstremvær gir ekstremhøye kornpriser. Både i Paris og London har de slått alle tidligere prisrekorder de siste dagene.

Jordbruk: Ekstremvær gir ekstremhøye kornpriser. Både i Paris og London har de slått alle tidligere prisrekorder de siste dagene.

Tirsdag denne uka ble det solgt hvete til over 200 euro per tonn på børsen i Paris. Prisen har aldri vært høyere. Den tilsvarer det dobbelte av den såkalte garantiprisen i EU. Det vil si at bøndene får det dobbelte av den kornprisen de er garantert. Bare siste måned er prisen steget med 25 prosent, melder Jordbruksverket i Sverige.  

Ekstremvær
Selv om det er for tidlig å si noe om hvor store avlinger bønder i ulike europeiske land kan forvente å høste, henger den galopperende prisveksten sammen med ekstremværet som har rammet flere land i Europa denne måneden. Storbritannia opplever verste flom på lang tid mens Sør-Europa er rammet av en massiv hetebølge og påfølgende tørke. Mange av de rammede områdene har korn som er klart for tresking akkurat nå mens ekstremværet pågår. Derfor er faren stor for at været vil skade avlingskvaliteten betydelig. Både Romania og Bulgaria har allerede fått betydelige skader på hvetehøsten. Også maisavlingene i Ungarn begynner å forsemres av tørken.

I EU arbeider man nå for å få bort ordningen med obligatorisk brakking av deler av arealet på gårder over en fastsatt størrelse. Den har vært der for å begrense et overskudd. Når kornprisen stiger som nå, forteller det at det ikke finnes noe kornoverskudd.

Flere land rammet
Selv om kornåkrene i Sverige og Danmark foreløpig har klart seg bra gjennom den svært fuktige sommeren, har ikke Jordbruksverket i Sverige funnet noe som tyder på at kvaliteten er redusert. Fortsetter regnværet frykter man for situasjonen lengst i sør.

USA har vært rammet av mye nedbør lengst sør, mens tørken har redusert maismengden lenger nord. De store kornområdene i svartjordbeltet i Øst-Europa har vært rammet av tørke. 

Jordbruk: Ekstremvær gir ekstremhøye kornpriser. Både i Paris og London har de slått alle tidligere prisrekorder.