Historisk arkiv

Næringsutvikling: Levende Læring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Den 24-25 april arrangeres det en landskonferanse i Tromsø som belyser positive effekter av å bruke gårdsanlegg, utmark og kyst i undervisningen i skolen.

Næringsutvikling: Den 24-25 april arrangeres det en landskonferanse i Tromsø som belyser positive effekter av å bruke gårdsanlegg, utmark og kyst i undervisningen i skolen.

Opplæringsprosjekter
Flere fylker har igangsatt opplæringsprosjekter som skal tilrettelegge for varige samarbeidsrelasjoner mellom skole/skoleeiere og primærnæringene. Eksempler på dette er:  

"Gården som pedagogisk ressurs" (Nord-Trøndelag, også påbegynt i Nordland), "Garden og naturen som læringsarena" (Rogaland), ”Bynært landbruk og Levende Læring" (Oslo og Akershus) og ”Gården og kysten som læringsrom (Troms).

Samtidig er Inn på tunet et strategisk satsingsområde for Landbruks- og matdepartementet, og i tråd med departementets strategi for næringsutvikling
"Ta landet i bruk".

Mindre mobbing
Erfaringer fra disse prosjektene og fra andre enkelttiltak og forskning på gård/skolesamarbeid viser at bruk av gård, skog/utmark, kyst og lokalsamfunn som en integrert del av undervisningen bidrar til bedre læringsmiljø, mindre mobbing og konflikter og flere mestringsopplevelser i skolen. Dette er også en effektiv måte å integrere elever med særskilte behov. Flere andre sektorer som barnevern, helse/psykiatri, NAV m.fl. ser store verdier i aktiv bruk av natur og gårdsanlegg som arena for sosialisering, arbeidstrening og andre mestringsopplevelser for brukere med særskilte behov, der formålet er å tilpasse seg/ vende tilbake til et mer normalt samfunnsliv.

Levende læring
Nå arrangerer alle fylkesmennene en landskonferanse om Levende Læring, der formålet er å formidle og utveksle erfaringer samt knytte nettverk. Konferansen skal motivere og inspirere til oppstart av likende prosjekter.

Målgruppen for konferansen er skoleeiere og skoleledere på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå - herunder pp- og oppfølgingstjenesten, Innovasjon Norge, fylkesmennene, landbrukets organisasjoner, bønder og fiskere, Inn på tunet-prosjektledere og –medarbeidere og andre interesserte.

Næringsutvikling: Landskonferanse om Levende Læring med gården og kysten som læringsrom. Tirsdag 24. og onsdag 25. april 2007, Scandic Hotell i TromsøPåmeldingsfrist: 20. mars.