Historisk arkiv

Mat: Spelt og gresskar preger ”Årets Grovis”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Speltgresskarrundstykket fra bakerkjeden ”Godt Brød” stakk av gårde med diplomet for ”Årets Grovis” 2007. Juryen fant at dette bakverket mer enn oppfylte mottoet ”Grovere enn forventet”.

Mat: Speltgresskarrundstykket fra bakerkjeden ”Godt Brød” stakk av gårde med diplomet for ”Årets Grovis” 2007. Juryen fant at dette bakverket mer enn oppfylte mottoet ”Grovere enn forventet”. Utmerkelsen ble overrakt på Brødtorget på Youngstorget i Oslo under markeringen av Verdens matvaredag.

Grovt og økologisk
- Det er en ære for oss og vi oppfatter det som et kvalitetstegn og en anerkjennelse for det vi har drevet med i mange år, sier daglig leder Øystein Løvlie i bakerkjeden Godt Brød.

- Det er vel første gang Årets Grovis blir solgt både i Oslo, Bergen og Trondheim, fortsetter Løvlie som leder en kjede bestående av sju ”bakerverksteder” som han kaller det, og rundt 200 medarbeidere. Løvlie presenterer Speltgresskarrundstykket som et ”spennende og småkult” grovt produkt som er sunt og helsebringende.

- Det er også økologisk og inneholder mange gode næringsstoffer i valnøtt- og gresskarkjernene, påpeker Løvlie som mener betegnelsen ”Årets Grovis” henger høyt.

- Diplomet kommer til å få hedersplass hos oss, sier Øystein Løvlie. 

Statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet overrakte diplomet som det synlige beviset på at Speltgresskarrundstykket er ”Årets Grovis”. Han viste til jurybegrunnelsen for valget - spesielt gresskarkjærnene som gir en spennende tyggemotstand.

Dette er ett av arrangementene under Smakens uke.

Mer fiber
Historien bak ”Årets grovis” er kort men suksessfull. Det er andre gangen hedersprisen deles ut som et ledd i Regjeringens kostholdshandlingsplan. Den ønsker tiltak som stimulerer til økt inntak av fiberholdige produkter. Fokus på ”Årets grovis” er et slik tiltak i regi av Landbruks- og matdepartementet. Det er ønskelig å utvikle produkter som kan oppfattes som ”grovere enn forventet”.  Produktene vurderes hovedsakelig ut fra smak og konsistens. Årets jury på fire ble ledet av statsråd Terje Riis-Johansen, generalsekretær Annie Bjørnarheim i Norges Bygdekvinnelag, Heidi Berg ved Matforsk og Heidi Eriksen i LMD. 

Mat: Speltgresskarrundstykket fra bakerkjeden ”Godt Brød” stakk av gårde med diplomet for ”Årets Grovis” 2007.