Landbruk: Situasjonsbeskrivelse 2008
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 04.04.2008
Landbruk: Utviklingen i primærjordbruket de siste sju årene viser en markant økning i produksjon av fjørfekjøtt, nedgang i produksjon av storfe-, sau-/lam- og svinekjøtt, mens melkeproduksjonen holder seg stabil. Det viser den årlige beskrivelsen av situasjonen i det norske landbruket fra Statens landbruksforvaltning.
Landbruk: Utviklingen i primærjordbruket de siste sju årene viser en markant økning i produksjon av fjørfekjøtt, nedgang i produksjon av storfe-, sau-/lam- og svinekjøtt, mens melkeproduksjonen holder seg stabil. Det viser den årlige beskrivelsen av situasjonen i det norske landbruket fra Statens landbruksforvaltning (SLF).
SLF utarbeider årlig en beskrivelse av situasjonen i det norske landbruket. Beskrivelsen utgjør en vesentlig del av den virkemiddelvurderingen som SLF overleverer Landbruks- og matdepartementet i forkant av jordbruksforhandlingene.
Nye organisasjonsformer Høy omdisponering av jord |
|
Miljøutfordringer
Overvåking viser en generell trend mot økt gjengroing, men det skjer ikke markante endringer i enkeltelementer i landskapet på kort sikt. Samtidig går antallet dyr på beite nedover. Overvåking viser også at mange vann og vassdrag har dårlig vannkvalitet og hyppige algeoppblomstringer som følge av for store tilførsler av næringsstoffer, særlig fosfor. Landbruket reduserer til en viss grad sine klimautslipp, men det er fortsatt en del usikkerhet rundt klimagassutslipp fra jordbruket. Det gjennomføres en rekke tiltak for å ivareta kulturlandskapet og hindre forurensing.
Statens landbruksforvaltning (SLF) skal ivareta direktoratsoppgaver for Landbruks- og matdepartementet (LMD). SLF er fagmyndigheten som sikrer en enhetlig forvaltning av virkemidler i hele landet og gjennom hele verdikjeden.
Landbruk: Utviklingen i primærjordbruket de siste sju årene viser en markant økning i produksjon av fjørfekjøtt, nedgang i produksjon av storfe-, sau-/lam- og svinekjøtt, mens melkeproduksjonen holder seg stabil.