Historisk arkiv

Mat: Den glemte kjøkkenhagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: I Norge ble det konsumert 53 kg frukt og bær per person i 1995 og 67 kg i 2005. Men vi dyrker mindre selv, og den norske kjøkkenhagen er et glemt kapittel for de fleste av oss.

Mat: I Norge ble det konsumert 53 kg frukt og bær per person i 1995 og 67 kg i 2005. Men vi dyrker mindre selv, og den norske kjøkkenhagen er et glemt kapittel for de fleste av oss. 

Til nytte og pryd
Flere av hagens planter, som i tillegg til å være prydplanter, kan også brukes på kjøkkenet. Eksempler på dette er aronia (svartsurbær), ildkvede, tindved, nyperoser, rogn, svarthyll og hageblåbær. Dette er flotte prydplanter, men de har også egenskaper som kan danne grunnlag for nisjeproduksjon innen landbruket, et eksklusivt og smakfullt produkt fra egen hage eller også dyrkes for den helsemessige gevinsten.

    Mat: Nype. Foto: LMD
Mat: Nype. Foto: LMD

Noen av disse planteartene er også testet ut for kommersiell dyrking. Likevel er det ofte lang vei fra å være en botanisk interessant planteart til kommersiell dyrking. Dette inkluderer utfordringer innen agronomi, industri og markedsføring. Kommersiell dyrking av nye planter setter krav til produktivitet, lettvint høsting og tilpassing til eksisterende produksjon.
 
Bioforsk er et desentralisert forskingsinstitutt med lokalisering i alle landsdeler. Bioforsk er organisert under Landbruks- og matdepartementet (LMD) som et forvaltningsinstitutt med særskilte fullmakter.
 
Mat: I Norge ble det konsumert 53 kg frukt og bær per person i 1995 og 67 kg i 2005. Men vi dyrker stadig mindre selv.