Historisk arkiv

Forskning: "Nye" Apelsvoll offisielt åpnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Bioforsk Apelsvoll har offiselt åpnet sitt nytt forskningsbygg. - Et kraftsenter for landbruket i innlandet, mente departementsråd Per Harald Grue som stod for den offisielle åpningen og den endelige sammensmeltingen av Apelsvoll og Kise forskningsstasjoner.

Forskning: Bioforsk Apelsvoll har offiselt åpnet sitt nytt forskningsbygg. - Et kraftsenter for landbruket i innlandet, mente departementsråd Per Harald Grue som stod for den offisielle åpningen og den endelige sammensmeltingen av Apelsvoll og Kise forskningsstasjoner.

Grue understreket i sin tale at dette største enkelttiltaket i omstillingsplanen til Bioforsk, et stort løft for instituttet.

- Dette legger til rette for at Apelsvoll også i fremtiden skal være et kraftsenter for å løse sentrale utfordringer innenfor næringsutvikling og miljø- og klimaspørsmål for innlandet, sa Grue i åpningsinnlegget.

Tettere nettverk
Grue understreket at Apelsvoll må gå i spissen for å etablere et tettere nettverk mellom sentrale kompetansemiljøer i mjøsregionen. Han trakk fram Graminor, Norsvin, GENO, Bioinn og Skogfrøverket fra den andre siden av Mjøsa og Skogbrukets kursinstitutt (SKI) og Hestesenteret på Starum fra Opplandssiden.

- Apelsvoll står som den fremste eksponenten for den korte avstanden mellom forsker, forskningsresultat og rådgiver/næringsutøver. Departementet forventer at denne rollen opprettholdes og om mulig ytterligere forsterkes, sa Grue.

Han la også vekt på at flyttingen av Kise i Ringsaker vil tilføre Apelsvoll betydelig kompetanse innenfor viktige satsingsområder for norsk landbruk som bær, grønnsaker og urter, samtidig som den vil styrke forskningskompetansen innenfor klima- og miljøspørsmål. 

Viktig for Østre Toten
Bioforsk Apelsvoll er - med sine 48 medarbeidere - en av de store arbeidsplassene i Østre Toten kommune i Oppland. Herfra ledes Bioforsk Øst som også har enheter på Løken i Valdres, Sæter i Tynset og Landvik ved Grimstad og det faglige ansvaret for korn, poteter og grønnsaker.

Markeringen av åpningen går tre hele dager til ende. Fredag er så godt som alle barnehagebarn i kommunen på besøk og plukker poteter. Lørdag her hele bygda invitert til åpen dag.

Departementsråd Per Harald Grue knyttet sammen det symbolske tauet mellom Hans Lindsveen fra Apelsvoll og Unni Myrheim fra Kise. Foto: LMD
Departementsråd Per Harald Grue knyttet sammen det symbolske tauet mellom Hans Lindsveen fra Apelsvoll og Unni Myrheim fra Kise. Foto: LMD

Forskning: Bioforsk Apelsvoll har offiselt åpnet sitt nytt forskningsbygg. - Et kraftsenter for landbruket i innlandet, mente departementsråd Per Harald Grue som stod for den offisielle åpningen.