Historisk arkiv

Dyr: Markert nedgang i sautap i Troms

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyr: Det er en markert nedgang i tap av sau på beite i 2008 sammenlignet med tidligere år. Det har ikke vært så lave tapstall i Troms siden 1993. Tap av beitedyr til rovvilt kommer fra jerv, gaupe, bjørn og kongeørn.

Dyr: Det er en markert nedgang i tap av sau på beite i 2008 sammenlignet med tidligere år. Det har ikke vært så lave tapstall i Troms siden 1993. Tap av beitedyr til rovvilt kommer fra jerv, gaupe, bjørn og kongeørn. Tradisjonelt er det jerven som er det største skadevolderen, men i år er det gaupa som topper på lista over dokumenterte tap.

- Det er fortsatt områder med store tap, og vi har forståelse for de problemene dette skaper. Men den markerte reduksjonen i tap av sau de tre siste årene viser at den differensierte forvaltninga, det å skille rovdyr og beitedyr, ser ut til å fungere som den skal, sier landbruksdirektør Berit Nergård Nyre og fylkesmiljøvernsjef Cathrine Henaug hos Fylkesmannen i Troms.

Til sammen er det tapt 1600 færre sau og lam i forhold til forrige beitesesong, viser de innrapporterte tallene fra bønder i fylket som er organisert i beitelag (OBB). Disse tapstallene forteller ikke om årsak til tap, men over tid og i områder med store tap vil tallene fra OBB være sterkt påvirket av tap til rovvilt. 

Gaupa på topp for dokumenterte tap
Tap av beitedyr til rovvilt kommer fra jerv, gaupe, bjørn og kongeørn. Tradisjonelt er det jerven som er det største skadevolderen, men i år er det gaupa som topper på lista over dokumenterte tap.

Registrering av jervebestanden i fylket viser at det har vært en dreining av jerv ut av B-sonen (kystområdene i Troms) hvor forvaltningsmyndighetene ikke ønsker jerv, til A-sonen (innlandet) som er et område prioritert til rovvilt.

- Antall ynglinger av jerv er de samme i år som tidligere, men vi ser en klar dreining mot at bestanden forskyves til A-sonen. Dette viser at vi i stor grad oppfyller Stortingets vedtak om forvaltning av jervebestanden, sier Nergård Nyre og Henaug.

Dyr: Det er en markert nedgang i tap av sau på beite i 2008 sammenlignet med tidligere år. Det har ikke vært så lave tapstall i Troms siden 1993.Tap av beitedyr til rovvilt kommer fra jerv, gaupe, bjørn og kongeørn. Tradisjonelt er det jerven som er det største skadevolderen, men i år er det gaupa som topper på lista over dokumenterte tap.