Historisk arkiv

Mat: Brekk redder juleribba

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: På lille julaften kan selveste statsråden hjelpe deg med ribbesvoren og pinnekjøttet. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk betjener Ribbetelefonen fra kl 9-10 på lille julaften og svarer på dine spørsmål om tilbereding av julemat.

Mat: På lille julaften kan selveste statsråden hjelpe deg med ribbesvoren og pinnekjøttet. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk betjener Ribbetelefonen fra kl 9-10 på lille julaften og svarer på dine spørsmål om tilbereding av julemat. 

Gleder seg til å hjelpe
-
Å steke den perfekte juleribba kan være en utfordring. Mange er bekymret for svoren, eller for at pinnekjøttet blir tørt. Men det er ikke så vanskelig, hvis du følger oppskriften. Står du likevel fast, kan du alltid ringe Ribbetelefonen, sier Brekk, som gleder seg til å hjelpe publikum med å tilberede den perfekte julematen over telefon på lille julaften. 
      Mat: Pinnekjøtt med kålrotstappe. Foto: matprat.no
Mat
: Statsråd Lars Peder Brekk og hans familie skal også ha ribbe på julaften, på nyttårsaften spiser de pinnekjøtt. Foto: matprat.no

Ribbetelefonen 820 30 200
Telefontjenesten er bemannet på nr 820 30 200 både på lille juleaften og julaften fra 09.00 til 17.00. Telefonen er bemannet av matfaglige fra Opplysningskontoret for kjøtt og Kjøttbransjens elitelag. Ribbetelefonen som har vært drevet av Opplysningskontoret for kjøtt i fire år, får flest spørsmål om ribbe og pinnekjøtt.

- Ribbetelefonen er en ekstraservice i jula. Her kan man ringe om man er usikker, om noe har gått galt, eller om man rett og slett trenger å få litt trøst. For oss som jobber på ribbetelefonen gir det en flott juleglede å kunne hjelpe, sier matformidler Oda Christensen i Opplysningskontoret for kjøtt. 

Fakta om nordmenns julemattradisjoner:

  • Nordmenns julemattradisjoner har ikke endret seg vesentlig de seneste årene.
  • Det er fremdeles ribbe som i størst grad spises på julaften, etterfulgt av pinnekjøtt.
  • Ribbe er den retten flest personer spiser på julaften, bortsett fra på Vestlandet der det er pinnekjøttet som regjerer.
  • Ribbe går også igjen som det måltidet flest personer kunne tenkt seg som julemiddag om de stod fritt til å velge selv, som den retten flest personer spiser på 1. juledag og 2. juledag (men her må ribba dele plassen med julematrestene), og som måltidet som i størst grad spises før jul i forbindelse med julebord etc.
  • Det er som oftest mor eller vertinnen på stedet der julemiddagen spises, som lager middagen.
  • De fleste spiser julemiddagen sammen med egen familie.
  • Både ribbe og pinnekjøtt blir hovedsakelig handlet inn i dagligvareforretninger. Det er færre som trenger hjelp med pinnekjøttet, enn med ribba. De fleste er ikke bekymret for å ikke lykkes med juleribba.
  • De fleste steker juleribba på selve julaften.
  • Det er viktig for ribbespiserne at svoren på ribba er sprø, og de fleste var fornøyd med svoren de spiste julaften.
  • Det er mindre viktig at julematen skal være sunn. Men siden forrige måling av nordmenns julemattradisjoner anes likevel en liten endring i denne holdningen. Andelen folk som mener det er uvesentlig at julematen skal være sunn har gått ned.
    (hentet fra: Nordmenns julemat-tradisjoner, en undersøkelse utført av Research International for Opplysningskontoret for kjøtt 2007) 

Mat: På lille julaften kan selveste statsråden hjelpe deg med ribbesvoren og pinnekjøttet. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk betjener Ribbetelefonen fra kl 9-10 på lille julaften.