Historisk arkiv

Landbruk: Statsråder ønsker økt satsing på Inn på tunet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Nye næringer innenfor landbruket, med spesiell vekt på Inn på tunet-tjenester var tema på siste møte i Terje Riis-Johansens kontaktutvalg for næringsutvikling, innovasjon og forskning.

Landbruk: Nye næringer innenfor landbruket, med spesiell vekt på Inn på tunet-tjenester var tema på siste møte i Terje Riis-Johansens kontaktutvalg for næringsutvikling, innovasjon og forskning.

På møtet mandag 9. juni ønsket landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen å få innspill til politikkutforming for de mange nye næringene innenfor landbruket. Riis-Johansen innledet med å gjennomgå status, muligheter og utfordringer for et utvalg nye næringer. Gjennomgangen viste et betydelig potensial for omsetning og muligheter for fortsatt vekst innenfor energiproduksjon, tjenesteproduksjon og vareproduksjon, som eksempelvis småskala mat. Blant de mange nye næringene viser undersøkelser at lønnsomhet og investeringslyst er høyest innenfor blant annet småskala vannkraftproduksjon, utmarksnæring/turisme, utleie av ulike typer eiendom på gården samt leiekjøring.

Landbruks- og matministerens kontaktutvalg består av femten sentrale personer fra landbruk, næringsmiddelindustri, dagligvarehandel, virkemiddelapparatet og forskning.

Nye næringer i Nord Trøndelag
Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag Kirsten Indgjerd Verdal orienterte videre om hvordan det arbeides med å utvikle nye næringer i dette fylket. Viktige faktorer for å lykkes var etter hennes erfaring både å øke entreprenørenes vekstkraft (vilje, kompetanse, kapital) samt økt samhandling i rådgivningsapparatet. Verdal understreket at det fortsatt er behov for moblilisering for å få flere bønder interessert i å satse på nye næringer. Det ble også vist til viktigheten av å arbeide på nye og utradisjonell måter. I den forbindelse ble det vist til SIVAS inkubator for mat- og naturbaserte virksomheter i Verdal som har vært en suksess.

Tre statråder om Inn på tunet
Til diskusjonen om satsingen på Inn på tunet  hadde Riis-Johansen invitert forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland og kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa. Begge har på ulike måter bidratt til å videreutvikle denne næringen.

- Jeg har selv møtt flere mennesker som har fått et nytt og bedre liv som følge av god oppfølging av de mange fantastiske personene som driver Inn på tunet gårder, sa Meltveit Kleppa. En del mennesker har behov for andre tilbud og større oppfølging enn det for eksempel skoleverket kan gi. Mange av disse opplever at deres behov imøtekommes av ulike type tilbud som Inn på tunet-gårder tilbyr, sa Kleppa.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland fulgte opp Kleppas innlegg med å vise til Handlingsplan for Inn på tunet som representerer et viktig verktøy for å videreutvikle næringen. – Inn på tunet krever tverrfaglig samarbeid på tvers av en lang rekke profesjoner. Jeg registrerer med glede at aktuelle aktører er godt i gang med dette, uttalte Aasland. Hun understreket også viktigheten av styrket forskningsinnsats i næringen, bl.a. i forhold til å synliggjøre resultater og nytten for både kommuner og samfunnet for øvrig av Inn på tunet tilbud.

I den forbindelse ble det vist til pågående arbeid i regi av Norges forskningsråd og Universitetet for miljø- og biovitenskap som tar sikte på å utgi en rapport før sommeren om kunnskapsbehov innenfor næringen. Aasland uttrykte også tilfredshet med hvor bra nettstedet om Inn på tunet, som Norges Vel drifter, har blitt.

Prosjektleder for Fylkesmannens Inn på tunet-satsing i Sør-Trøndelag Kari Frøseth orienterte om satsingen i dette fylket. På relativt få år har antall tilbydere økt fra én til ca. 60, noe som vitner om betydelige muligheter i denne næringen. Frøseth understreket at det en del steder er behovet for enda flere slike gårder for å dekke den økende etterspørselen.

Næringsutvikling: På møte i Landbruks- og matministerens kontaktutvalg understreket tre statråder viktigheten av fortsatt høy satsing på å videreutvikle Inn på tunet som en viktig tilleggsnæring i landbruket.