Historisk arkiv

Landbrukseiendommer: Vil skjerpe bo- og driveplikten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbrukseiendommer: Med bred støtte i høringsrunden går landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen til Stortinget med forslag om å skjerpe og endre lovverket knyttet til bo- og driveplikt. Målet er at Stortinget skal kunne behandle lovforslaget neste vår.

Landbrukseiendommer: Med bred støtte i høringsrunden går landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen til Stortinget med forslag om å skjerpe og endre lovverket knyttet til bo- og driveplikt. Målet er at Stortinget skal kunne behandle lovforslaget neste vår.

- Jeg er interessert i å legge til rette for dem som ønsker å kjøpe seg et gårdsbruk for å utnytte ressursene på bruket til å drive og utvikle næring, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Derfor tar han sikte på å fremme følgende forslag til endringer i lovverket som regulerer bo- og driveplikten i tilknytning til landbrukseiendommer:

  • Driveplikten flyttes til jordloven
  • Boplikten flyttes til konsesjonsloven
  • Arealgrensene i odelsloven og konsesjonsloven endres og samordnes.
  • Vilkåret om at eiendommen "kan nyttast til landbruksdrift" i odelsloven skal ikke lenger være avgjørende for at eiendommen skal kunne odles eller for om den utløser boplikt.
  • Nær slekt eller odelsberettiget som overtar, men som ikke ønsker å bosette seg, må søke konsesjon istedenfor å søke fritak fra boplikt.
  • Ny eier skal ikke lenger kunne oppfylle boplikten uten å bli registrert som bosatt i folkeregisteret.
  • Driveplikten blir varig og gjelder eiendom som kan drives lønnsomt.

I tillegg vil han utrede videre om boplikten bør utvides til å gjelde rene utmarkseiendommer.

Bred støtte
Både blant de 230 som har avgitt høringsuttalelse og blant 3000 bønder som har deltatt i en undersøkelse utført av Landbrukets Utredningskontor, finner han bred støtte for å skjerpe regelverket. 57 prosent støtter forslaget om å øke arealgrensen for odelseiendommer. Rundt halvparten er for å gjøre bo- og driveplikten permanent. Omtrent like mange ønsker at man heller skal søke konsesjon enn fritak om en ikke ønsker å oppfylle boplikten. Hele 63 prosent av de spurte bøndene, sier endringene ikke har noen innvirkning på deres egen drift.

Riis-Johansen er ikke bekymret for at det skal bli vanskelig å bosette bruk om regelverket til bo- og driveplikten blir skjerpet.

Ikke i tvil
- Når jeg ser at så mange har en betydelig interesse for å både bosette seg og drive småbruk, er jeg ikke i tvil om at det er rett å foreta disse innskjerpingene, sier Riis-Johansen og henviser til siste utgave av Norsk Monitor fra Synnovate. 10 prosent av de spurte – eller nærmere 400.000 regnet på landsbasis – er meget eller ganske interessert i å kjøpe småbruk. Av disse ønsker 7 av 10 å bosette seg der – enten bare for å bo eller for både å bo og drive.

- Jeg tar sikte på å fremme forslagene så raskt at Stortinget kan behandle dem i løpet av våren 2009, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Landbrukseiendommer: Med bred støtte i høringsrunden går Riis-Johansen til Stortinget med forslag om å skjerpe og endre lovverket knyttet til bo- og driveplikt.