Historisk arkiv

FAO: FN-erklæring om matvarekrisa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

FAO: Etter tre dager med diskusjoner om matvarekrisa ble 180 land enige om en slutterklæring fra FN-toppmøtet i Roma.

FAO: Etter tre dager med diskusjoner om matvarekrisa ble 180 land enige om en slutterklæring fra FN-toppmøtet i Roma.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ledet den norske delegasjonen under toppmøtet i Roma denne uken. Politisk rådgiver, Sigrid Hjørnegård, representerte politisk ledelse i Landbruks- og matdepartementet.

Matvarekrisa har ført til uro og opptøyer i mange land samtidig som flere hundre millioner mennesker står i fare for å rammes av sult. De høye matprisene har særlig rammet fattig bybefolkning og folk på landsbygda som ikke eier jord.

Det mest kontroversielle temaet under toppmøtet var biodrivstoff. I slutterklæringen ble landene enige om å få fram et bedre faktagrunnlag og å fortsette diskusjonen mot en internasjonal enighet. Målet er felles retningslinjer for bærekraftig produksjon og bruk av biodrivstoff.

- Vi må bruke biodrivstoff på en måte som forener klimahensyn, mathensyn og energibehov, sier Solheim.

Slutterklæringen oppfordrer til rask innsats for småbøder i fattige land som trenger såfrø, gjødsel og dyrefor før neste plantesesong. I Malawi har millioner av bønder allerede fått hjelp gjennom gjødselsubsidier.

- Vi må lære av disse nyttige erfaringene, sier Solheim.

Politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet, Sigrid Hjørnegård, holdt innlegg  under en rundebordskonferanse der matprisene var tema:
-Økte matprisene i verden må føre til økt fortjeneste for de små og fattigste produsentene av mat, sier Hjørnegård.


Erklæringen fastslår retten til mat som et viktig grunnleggende prinsipp. Norge vektla dessuten klimautfordringene og at økt produktivitet ikke går på bekostning av biologisk mangfold.

Den norske delegasjone på FN-toppmøtet ledes av av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (til høyre).  Landbruks- og matdepartementet er representert ved politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård (til venstre). Foto: Ottar Løvik, LMD
FAO: Den norske delegasjone på FN-toppmøtet ledes av av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (til høyre).  Landbruks- og matdepartementet er representert ved politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård (til venstre). Foto: Ottar Løvik, LMD.

FAO: Etter tre dager med diskusjoner om matvarekrisa ble 180 land enige om en slutterklæring fra FN-toppmøtet i Roma.