Historisk arkiv

Planter: Befalskurs for sneglekrigere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Bioforsk inviterer til intensivkurs flere steder i landet for å utdanne lokale kompetansepersoner til den nasjonale dugnaden mot iberiaskogsnegl. Kunnskapsformidling og felles innsats skal bekjempe skadegjøreren.

Planter: Bioforsk inviterer til intensivkurs flere steder i landet for å utdanne lokale kompetansepersoner til den nasjonale dugnaden mot iberiaskogsnegl. Kunnskapsformidling og felles innsats skal bekjempe skadegjøreren.

Bioforsk Plantehelse inviterer til kurs for å utdanne kompetansepersoner i lokale hagelag og kommuner på bekjempelse av iberiaskogsnegl. Disse skal kunne bringe kunnskap ut til folket og være lokale kontakt som en del av den nasjonale snegledugnaden. I løpet av våren 2008 vil det bli arrangert sju kurs rundt om i landet. 

     Planter: Iberiaskogsnegle. Foto: Arild Andersen, Bioforsk
Planter: Iberiaskogsnegle.
Foto: Arild Andersen, Bioforsk

Lokale kompetansepersoner
- For å få oversikt over dagens utbredelse og videre spredning av iberiaskogsnegl vil det være behov for et stort antall personer i lokalmiljøene som har kunnskap om identifikasjon av snegler, sier forsker Solveig Haukeland ved Bioforsk Plantehelse. 

- Kursdeltagerne vil etter gjennomført kurs få lokalt ansvar for å kartlegge utbredelsen av iberiaskogsnegl i sin kommune og gi oss regelmessig tilbakemelding om status, sier Haukeland.

Kurs for inspektørene i Mattilsynet
Det blir også arrangert kurs for lokalt ansatte ved de ulike kontorene til Mattilsynet. Sikker identifikasjon er en forutsetning for at Mattilsynet skal kunne gjennomføre effektiv kontroll med de omsetningsleddene der spredning av iberiaskogsnegl er størst. Målet er å hindre videre spredning med planter og formeringsmateriale ved å gjennomføre et bedre tilsyn av import, produksjon og omsetning.

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen har erklært 2008 for "Det nasjonale dugnadsåret for bekjempelse av iberiaskogsnegl". - Gjennom felles innsats skal vi klare å redusere bestanden, sier statsråden.

- Iberiaskogsneglen har blitt et betydelig problem for hageeiere og jeg frykter at dette skadedyret også skal bli en stor plage for jordbruket, sier Riis-Johansen.

Bioforsk er et desentralisert forskningsinstitutt og er organisert under Landbruks- og matdepartementet som et forvaltningsinstitutt med særskilte fullmakter.

Planter: Bioforsk inviterer til intensivkurs flere steder i landet for å utdanne lokale kompetansepersoner til den nasjonale dugnaden mot iberiaskogsnegl.