Historisk arkiv

Landbruk: Fordobling av matproduksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Forventet befolkningsvekst og velstandsutvikling krever en fordobling av verdens matproduksjon innen 2050, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til Rådsmøtet i Norsk Landbrukssamvirke.

Landbruk: Forventet befolkningsvekst og velstandsutvikling krever en fordobling av verdens matproduksjon innen 2050, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til Rådsmøtet i Norsk Landbrukssamvirke. - Usikkerheten som møter oss i form av klimaendringer og matvarekriser skal ikke bli besvart med nedlegging av jordbruksarealer i Norge, sier Brekk.  

Jordvern gir matsikkerhet
Landbruks- og matministeren, som legger særskilt vekt på betydningen av matvaresikkerhet i lys av viktige forhold som klimakrisen, tiltak for jordvern og befolkningsveksten som forventes i Norge i tiårene som kommer. 

- Regjeringen har i Soria Moria-erklæringen uttalt at norsk matjord er en begrenset ressurs som det er et nasjonalt ansvar å ta vare på, og målet er å halvere den årlige omdisponeringen av de mest verdifulle jordressursene innen 2010. Jordvern handler om matsikkerhet for oss og våre etterkommere, sier Brekk. 

Klimautfordringer
Brekk tar også for seg utfordringene landbruket vil møte som følge av dramatiske klimaendringer vi står overfor. Landbruks- og matministeren legger vekt på at landbrukssamvirket aktivt må bidra gjennom tiltak i sin egen drift og gjennom innspill til mulige tiltak som omfatter hele matvarekjeden. 

- For å redusere sårbarheten, vil det være viktig å opprettholde et spredt produksjonsmønster. Derfor skal vi fortsatt styrke vår nasjonale matproduksjon. Det norske jordbruket skal produsere de råvarene vi har naturgitt grunnlag for, innenfor de gjeldende handelspolitiske rammer, sa statsråden i sitt innlegg. 

Norsk Landbrukssamvirkes rådsmøte
Norsk Landbrukssamvirkes høyeste organ er Rådet, som består av styreleder og daglig leder i de 15 samarbeidende organisasjoner. I tillegg møter TINE BA, Norsk Kjøttsamvirke BA, Prior Norge BA og Norske Felleskjøp med en ekstra representant. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag skal også være representert i Norsk Landbrukssamvirkes råd.

Landbruk: Forventet befolkningsvekst og velstandsutvikling krever en fordobling av verdens matproduksjon innen 2050, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til Rådsmøtet i Norsk Landbrukssamvirke.