Historisk arkiv

Eiendom: Får kjøpe Øvre Vilberg gård

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Eiendom: Landbruks- og matdepartementet har i dag tatt klagene i forbindelse med kjøp av Øvre Vilberg gård i Sørum kommune, Akershus til følge, og gitt kjøper konsesjon på eiendommen.

Eiendom: Landbruks- og matdepartementet har i dag tatt klagene i forbindelse med kjøp av Øvre Vilberg gård i Sørum kommune, Akershus til følge, og gitt kjøper konsesjon på eiendommen.

- I denne helt spesielle saken må samfunnets interesse i å bevare de særdeles store kulturminneverdiene på eiendommen veie tyngre enn de samfunnsinteresser som knytter seg til prisreguleringen på landbrukseiendommer.  Jeg mener at kjøper vil kunne sikre eiendommens kulturhistoriske verdier for fremtiden, og også sikre den som landbrukseiendom, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Lytt Hør landbruks- og matminister Lars Peder Brekks kommentar
(mp3, 1 mb) Kan lastes ned og brukes fritt. 
 

Les hele avgjørelsen (pdf, 301 kb)

Les Riksantikvarens uttalelse (pdf, 59 kb)

Helt spesielt verdifullt kulturminne
- Bygningene og tunmiljøet på Øvre Vilberg har stor kulturhistorisk verdi, og det er i samfunnets interesse at dette blir bevart for fremtiden. Hovedbygningen som sto ferdig i 1771, ble fredet i 1924, og er tatt godt vare på av de siste generasjoners eiere. De andre bygningene omkranser et tun og et parkanlegg som forsterker inntrykket av at denne eiendommen fremstår som et helt spesielt verdifullt kulturminne. I følge Riksantikvaren ville fredningen i dag ha omfattet hele anlegget med tun/hage og alle gårdsbygninger, poengterer Lars Peder Brekk. 

Riksantikvaren
Departementet har innhentet en kulturminnefaglig vurdering fra Riksantikvaren, som gir uttrykk for at hovedbygningen har særdeles høy kulturminneverdi, og at interiørene er i særklasse. Riksantikvaren konkluderer i sin uttalelse slik: ”Det er vesentlig at eier har interesse for kulturminnevern og midler for å holde bygningene og miljøet i stand i henhold til lov om kulturminner.”

Særdeles store kulturhistoriske verdier
Landbruks- og matdepartementets begrunnelse for å gi konsesjon bygger på samfunnets interesse i å bevare de særdeles store kulturhistoriske verdier som knytter seg til Øvre Vilberg. Det kreves stor interesse og ressurser utenom det vanlige for å kunne ta vare på bygningene på eiendommen. Departementet mener at den aktuelle kjøperen vil kunne sikre eiendommen og dens kulturhistoriske verdier for fremtiden. Det blir lagt til grunn at kjøper har interesse og nødvendige midler til å kunne holde bygningene i stand. Kjøper er også inneforstått med et slikt vilkår for konsesjon som ble satt av Sørum kommune om å utarbeide en reguleringsplan for å ivareta bevaring og utvikling av bygninger og tunmiljø. Departementet legger følgelig til grunn at kjøper vil ta vare på både bygningene, tunmiljøet og arealene på eiendommen på en god måte.

Om saken
Foruten gårdsanlegget med bebyggelse, består eiendommen Øvre  Vilberg av totalt 2.100 dekar fordelt på 581 dekar fulldyrket jord, 116 dekar innmarksbeite, 1.334 dekar produktiv skog og 69 dekar annet areal.
 
I medhold av forvaltningsloven § 35 tredje ledd omgjorde Statens landbruksforvaltning Sørum kommunes vedtak om å gi kjøper konsesjon på kjøpet av eiendommen Øvre Vilberg i Sørum kommune. Vedtaket ble begrunnet med at prisen var for høy ut fra de gjeldende retningslinjer knyttet til priskontrollen ved salg av konsesjonspliktige landbrukseiendommer.

Vedtaket ble påklaget til Landbruks- og matdepartementet av både kjøper og selger, og departementet har i dag tatt klagene til følge. Kjøper har etter dette fått konsesjon på kjøpet av eiendommen.

Etter konsesjonsloven har loven til formål å regulere og kontrollere omsetningen av fast eiendom for å oppnå et effektivt vern om landbrukets produksjonsarealer og slike eier- og bruksforhold som er mest gagnlige for samfunnet. For landbrukseiendom skal det bl.a. legges særlig vekt på hensynet til en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. I enkelte saker kan det bli aktuelt å vurdere landbruksinteressene opp mot andre samfunnshensyn. Et slikt samfunnshensyn kan være bevaring av særlig viktige kulturhistoriske verdier. 

Ikke betydning for prisnivået på landbrukseiendommer generelt
Departementet mener at vedtaket i denne meget spesielle saken ikke vil få betydning for prisnivået på landbrukseiendommer generelt, og det innebærer ingen endring i prinsippene for priskontrollen i konsesjonssaker. Statens landbruksforvaltning har foretatt en prisvurdering av eiendommen ut fra de retningslinjer som departementet har fastsatt. Departementets vedtak viser kun at det i helt særlige tilfelle, hvor det foreligger andre viktige samfunnshensyn, kan gis konsesjon selv om prisen ut fra retningslinjene om en samfunnsmessig forsvarlig pris ved salg av landbrukseiendommer er for høy.

Eiendom: Landbruks- og matdepartementet har i dag tatt klagene i forbindelse med kjøp av Øvre Vilberg gård i Sørum kommune, Akershus til følge, og gitt kjøper konsesjon på eiendommen.