Historisk arkiv

Jordvern: Økologisk på Rønvikjordene i Bodø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordvern: En plangruppe nedsatt av Landbruks- og matdepartementet, foreslår å etablere et økologisk melkeproduksjonsbruk og landbruksrelaterte aktiviteter på Rønvikjordene i Bodø. - Dette er svært god landbruksjord som er viktig å beholde, sier statssekretær Ola T. Heggem.

Jordvern: En plangruppe nedsatt av Landbruks- og matdepartementet, foreslår å etablere et økologisk melkeproduksjonsbruk og landbruksrelaterte aktiviteter på Rønvikjordene i Bodø.  - Dette er svært god landbruksjord som er viktig å beholde, sier statssekretær Ola T. Heggem.

Gruppa som har vært ledet av landbruksdirektør Hanne Østerdal, foreslår at det etableres et økologisk melkeproduksjonsbruk med 36 årskyr og at ny driftsbygning settes opp på Vågønes. Dette forutsetter at arealer både ved Vågønes og Bodin gård brukes til fôrproduksjon.

I tillegg ønsker gruppa at det fortsatt skal drives forsknings- og utviklingsaktivitet på Vågønes i regi av Bioforsk og Graminor, og at det arbeides for å etablere en mat- og naturbasert inkubator der. Til sammen vil dette legge til rette for at gården og aktivitetene kan utgjøre et fyrtårn for økologisk drift og dermed et viktig bidrag til å nå de politiske målsettingene om økt produksjon og forbruk av økologisk mat i Nordland, og dermed også totalt i Norge. 

For å drifte og utvikle de bygningene ved Vågønes og Bodin gård som ikke trengs til disse funksjonene, peker gruppa på mulighetene for å etablere et eiendomskonsortium. 

Planprosess i Bodø
Rapporten er en del av beslutningsgrunnlaget for fremtidig bruk av Rønvikjordene, et innspill til pågående kommuneplanprosess i Bodø og til fylkeskommunens behandling av fremtidig bruk av Bodin gård. 

- Jeg håper vi kan finne en løsning der både Landbruks- og matdepartementet, Graminor, Bioforsk og Nordland fylkeskommune bidrar aktivt med rammevilkår og aktiviteter som til sammen gjør dette til et spennende prosjekt for noen å satse på. Det er viktig å bevare Røndvikjordene som jordbruksområde. Jeg mener også det er viktig for landskapet i Bodø at området blir bevart, sier statssekretær Ola T. Heggem. 

Jordvern: En plangruppe nedsatt av Landbruks- og matdepartementet, foreslår å etablere et økologisk melkeproduksjonsbruk og landbruksrelaterte aktiviteter på Rønvikjordene i Bodø.