Historisk arkiv

Landbruk: Siri Bjerke ny leder i Omsetningsrådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Landbruks- og matdepartementet har i dag oppnevnt nytt omsetningsråd fra 01.01.2010. Siri Bjerke er ny leder for Omsetningsrådet.

Landbruk: Landbruks- og matdepartementet har i dag oppnevnt nytt omsetningsråd fra 01.01.2010. Siri Bjerke er ny leder for Omsetningsrådet. Rådet er redusert fra 19 til 11 medlemmer etter endringene i Omsetningsloven som trer i kraft fra 1. januar 2010.

- Omsetningsrådet har hovedansvaret for markedsreguleringen av norske jordbruksvarer. Jeg er glad for at vi nå har fått på plass en dyktig og erfaren person som leder for Omsetningsrådet. Det er også første gang Omsetningsrådet ledes av en kvinne, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Nytt Omsetningsråd
Landbruks- og matdepartementet oppnevnte følgende som medlemmer og varamedlemmer til Omsetningsrådet for perioden 01.01.10 til 31.12.13:

Leder: Siri Bjerke, vara Astrid Aass
FAD (nestleder): Vibeke Andersen, vara Steinar Hauge
Norges Bondelag: Nils T. Bjørke, vara Per Skorge
Norsk Bonde- og Småbrukarlag: Ole-Anton Teigen, vara Modulf Aukan
HSH/Coop NKL BA: Sigrid Helland, vara Hege Berg Knutsen
Tine BA: Fredmund Sandvik, vara Elisabeth Morthen
Nortura SA: Sveinung Svebestad, vara Kari Redse Håskjold
Norske Felleskjøp: Steinar Dvergsdal, vara Oddveig Gikling-Bjørnå
NNN: Anne Lise Hildebrandt, vara Kjell Mjaatvedt
Norsk landbrukssamvirke: Marthe Bay Haugen, vara Eugen Tømte
KLF/NFG/NHO/Norkorn: Dag Henning Reksnes, vara Arvid Bratlie

Siri Bjerke
Siri Bjerke (51) er divisjonsdirektør i Innovasjon Norge med ansvar for organisasjonens 15 distriktskontorer over hele landet. Hun har tidligere bakgrunn fra organisasjonsarbeid, politikk og næringsliv. Bjerke har vært internasjonal sekretær i Arbeiderpartiet, statssekretær i Utenriksdepartementet og miljøvernminister. Hun har innehatt en rekke tillits- og styreverv og er blant annet styremedlem ved Universitetet for Miljø- og biovitenskap og styreleder i Forsvarsbygg. Bjerke er gift og har to voksne barn.

Omsetningsrådet
Omsetningsrådet har hovedansvaret for markedsreguleringen av norske jordbruksvarer. Dette ansvaret omfatter alle de viktigste jordbruksvarene. Omsetningsloven gir rådet myndighet til å innkreve omsetningsavgift fra produsentene, og til å forvalte avgiftsmidlene for å balansere de ulike råvaremarkedene. Rådet spiller en viktig rolle i norsk landbrukspolitikk.

Helt fra opprettelsen av rådet har jordbrukets faglige og økonomiske organisasjoner hatt flertall i rådet. Jordbruket har det økonomiske ansvaret for overproduksjon, og jordbrukets faglige og økonomiske organisasjoner har derfor vesentlig innflytelse på de løpende markedsreguleringstiltakene. Rådet er bredt sammensatt med representanter fra hele verdikjeden for mat.

Endringer i Omsetningsloven
Endringene i Omsetningsloven som ble vedtatt tidligere i år trer også i kraft fra 01.01.2010. Endringene innebærer en forenkeling og modernisering av organisasjonsformen. Omsetningsrådet er redusert fra 19 til 11 medlemmer. Med færre antall medlemmer vil rådets arbeidsform bli mer effektiv og man vil oppnå større fleksibilitet.

Det gjøres også en rekke andre organisatoriske endringer for å gjøre arbeidsformen mer fleksibel og gjøre rådet bedre i stand til å løse sine oppgaver. Lovpålegget om å ha et arbeidsutvalg oppheves. Rådet gis også hjemmel til å kunne delegere saker av ikke-prinsipiell art til sitt sekretariat. På denne måten kan rådet frigjøre ressurser til å behandle sentrale markedsreguleringsspørsmål. Tilsynsutvalget for rådet blir også opphevet. Dette utvalget har utspilt sin rolle ettersom kontrolloppgavene i dag for en stor del er ivaretatt av andre offentlige organer.

Landbruk: Landbruks- og matdepartementet har i dag oppnevnt nytt omsetningsråd fra 01.01.2010 med Siri Bjerke som ny leder.