Historisk arkiv

Landbruk: Åpnet kunstutstilling i fjøset

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Med dette snorklippet åpnet landbruks- og matminister Lars Peder Brekk det som må være en av historiens første kunstutstillinger i et fjøs. Det skjedde i Rindal, i et samdriftsfjøs under bygging, tirsdag 23.6. Han besøkte ellers Bioforsk Tingvoll, Tingvoll Ost, Mattilsynet i Surnadal, møtte fire trebedrifter, to melkeprodusenter.

Landbruk: Med et snorklipp åpnet landbruks- og matminister Lars Peder Brekk det som må være en av historiens første kunstutstillinger i et fjøs. Det skjedde i Rindal, i et samdriftsfjøs under bygging, tirsdag 23.6. Han besøkte ellers Bioforsk Tingvoll, Tingvoll Ost, Mattilsynet i Surnadal, møtte fire trebedrifter, to melkeprodusenter.

Kult å være ku i Rindal
- Jobben som landbruks- og matminister er mangslungen, smilte Brekk da han foretok den offisielle åpningen av utstillingen ”Kult å være ku i Rindal”. Kunstneren Gunilla Holm Platou stilte ut over 60 arbeider - nesten alle med kyr som motiver - i det kommende samdriftsfjøset Trollheimfjøset. Selveste St.Hansaften var valgt for denne endagsutstillingen. Rindalingene møtte fram i stort antall med sanser og lommebøker åpne. Lørdag er det fest i fjøset. Til høsten kommer kyrne.

Hele denne tirsdagen var satt av til besøk på Møre for landbruks- og matminister Brekk, statssekretær Ola T. Heggem og politisk rådgiver Hildegunn Gjengedal. Dagen startet på Bioforsk Tingvoll der statsråden ble orientert om planene og visjonene for stedet. Brekk presenterte sine synspunkter på hva han ønsker seg av økologisk forskning, veiledning og produksjon.

     Landbruk: Landbruks- og matministeren åpnet utstillingen "Kult å være ku i Rindal". Foto: LMD
Landbruk: Landbruks- og matministeren åpnet utstillingen "Kult å være ku i Rindal". Foto: LMD

- Jeg har mer et politisk enn idealistisk utgangspunkt når jeg ønsker økt satsing på økologisk produksjon og forbruk i Norge, sa landbruks- og matministeren da han møtte medarbeiderne til Bioforsk på Tingvoll. Det er både markedsmessige, agronomiske og klimamessige grunner til at det er rett å øke innsatsen innen økologisk produksjon.

Gardsost og Mattilsynet
Hele familien i arbeid er ideen bak satsingen Tingvollost. Gunnar og Solvor Waagen hadde valget mellom å trekke seg ut eller å satse på en framtid med næringsutvikling da datter Kristin og samboer Egil Smith-Meyer skulle overta gården. De valgte å satse på gardsproduksjon av ost.

Mattilsynet har slått sammen administrasjonen til to distrikskontorer på Møre, men beholdt to kontorsteder. Lars Peder Brekk fikk gleden av å foreta den offisielle åpningen av det nye kontoret i Surnadal.

Møre-Tre viste fram sin produksjon av elementer i treverk som blant annet har landbruksbygg som viktig markedssegment. Politikerne i Landbruks- og matdepartementet fikk også anledning til å diskutere treindustriens utfordringer i en mer krisepreget periode, før de fikk studere innsats og vilje til satsing på melkeproduksjon hos Brit Bakken og Ola Stokke i Rindal. Dagen ble altså avsluttet med kukunst i fjøset.

På besøk hos Møre-Tre. Foto: LMD>
På besøk hos Møre-Tre møtte landbruks- og matminister Lars Peder Brekk blant andre Finn Talgø, styreleder og en av selskapets grunnleggere. Foto: LMD

Landbruk: Med et snorklipp åpnet landbruks- og matminister Lars Peder Brekk det som må være en av historiens første kunstutstillinger i et fjøs.