Historisk arkiv

Mat: Inkubatorprogram for mat- og naturbasert næring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er svært positiv til at Siva nå vil vurdere en inkubator for mat og naturbasert næring i Nord-Gudbrandsdalen.

Mat: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er svært positiv til at Siva nå vil vurdere en inkubator for mat og naturbasert næring i Nord-Gudbrandsdalen.

Det tas sikte på at denne, etter evtuelt godkjenning av Siva, tas inn som en fjerde inkubator, sammen med tilsvarende satsinger i Nord-Trøndelag, Hedmark og Rogaland.

Det første regionale utviklingsprosjektet for å teste ut inkubator som verktøy innen mat- og naturbaserte næringer hadde sitt utspring i Verdal i 2004. Det ble da tatt utgangspunkt i eksisterende kompetanse og arbeidsmetodikk fra Industri-inkubatoren i Verdal. Resultatene fra utviklingsprosjektet var såpass overbevisende at arbeidet ble videreført og oppskalert. I 2007 ble satsingen på Mat- og Naturinkubator utvidet. Nord-Trøndelag, Hedmark og Rogaland ble tre utvalgte områder i et nasjonalt pilotprosjekt. Ca. 30 bedrifter er, eller har deltatt. Det er for tidlig å trekke konklusjoner, men en høy andel av bedriftene har lovende utvikling.

Nytt program med mat- og naturinkubatorer
Med bakgrunn i de gode erfaringene fra pilotsatsingen vil SIVA i samarbeid med Innovasjon Norge etablere et eget inkubatorprogram for inkubatorer som jobber med bedrifter innen mat og natur. Programmet vil kombinere infrastrukturen og kommersialiserings-kompetansen i SIVA`s nettverk med Innovasjon Norges faglige nettverk innen mat, landbruk og havbruk. Målet er å bidra til flere vekstbedrifter innen Mat- og Naturbasert næring innen 2014. Dette skal nås ved å gi potensielle vekstbedrifter individuell oppfølging i et innovasjonsmiljø med spisskompetanse på kommersialisering og tilgang til et bredt nettverk.

Organisering og finansiering
SIVA vil som operatør for programmet ha tett oppfølging av både aktiviteter og resultater i den enkelte inkubator. Dette vil skje gjennom direkte oppfølging i samarbeid med Innovasjon Norge og de regionale medfinansiører. Hvert inkubatormiljø må søke om opptak i programmet. Programmet tilbyr delfinansiering på inntil 50 prosent av kostnadene ved drift og utvikling av inkubatoren i avtalt programperiode (maksimalt 4 år). Halvparten av inkubatorens finansiering forutsettes å komme fra regionale og/eller lokale aktører. I slutten av programperioden vil det bli foretatt en vurdering av programmet ut fra angitte delmål og resultatindikatorer, som danner grunnlag for eventuell videreføring.

Landbruks- og matdepartementet yter støtte til satsingen med 2 millioner kroner i 2009 gjennom midler fra Verdiskapings-programmet for mat.

Etablering av inkubator Nord-Gudbrandsdalen
Nord-Gudbrandsdalen vurderes til å være et godt egnet sted å lokalisere en inkubator innenfor SIVAs programsatsing. Det forutsettes at inkubatoren kobles opp mot både mat, reiseliv og natur. I regionen er det seks nasjonalparker, seks nasjonalparkkommuner og en nasjonalparklandsby. Her kommer kunnskapsbasert næringsutvikling i distriktet inn som et sentralt element. En annen årsak til å velge Nord-Gudbrandsdalen til å delta i programsatsingen er deltakelsen i Regjeringens småsamfunnssatsing. Tema her er utvikling av området med grunnlag i lokale ressurser (mat, reiseliv og natur).

Mat: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er svært positiv til at Siva nå vil vurdere en inkubator for mat og naturbasert næring i Nord-Gudbrandsdalen.