Historisk arkiv

Mat: Slår ring om norsk akevitt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Norsk akevitt skal være laget i Norge og basert på poteter også i framtida. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk gjør det helt klart at det ikke er rom for noen endringer.

Mat: Norsk akevitt skal være laget i Norge og basert på poteter også i framtida. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk gjør det helt klart at det ikke er rom for noen endringer.

- ”Norsk akevitt” en beskyttet betegnelse i EØS-avtalen i dag, sikret ved tilpasninger i EØS-avtalen. Jeg ønsker at ”Norsk Akevitt” også skal være beskyttet i fremtiden, både i Norge og i EU, som er et viktig eksportmarked for norsk akevitt, sa Brekk i sitt innlegg på  jubileumsseminaret til Norske Akevitters venner i Oslo fredag 13. november.

Brekk understreket at det er helt sentralt at betegnelsen ”Norsk akevitt” gir en garanti for kvalitet, tradisjon og kultur.
- Når noen kjøper ”norsk akevitt”, så skal de kjøpe et kvalitetsprodukt, sa han.

Reiselivsprodukt
Brekk ønsker at den norske akevitten skal være det samme for oss nordmenn som skotsk whisky er for skottene. I Skottland er til og med skrivemåten spesiell – i tillegg til at de følger sine svært tradisjonelle resepter og produksjonsmåter. Dette er blitt et reiselivsprodukt for Skottland.

    Mat: Norsk akevitt skal være laget i Norge og basert på poteter også i framtida, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
Mat: Norsk akevitt skal være laget i Norge og basert på poteter også i framtida, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: Tom Haga

- Det er tatt mange spennende initiativer for å få synergier mellom norske akevittradisjoner og norsk reiseliv. Dette er i tråd med Regjeringens reiselivspolitikk, som er nedfelt i både Soria Moria II og Regjeringens reiselivsstrategi fra 2007, sa Brekk.

Høring
Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet forbereder i disse dager et høringsbrev med forslag til forskrift og kriterier for ”norsk akevitt”. Dette vil bli sendt ut på høring rundt årsskiftet sammen med EUs nye spritforordning, som gir rammeverket om definisjon, betegnelse og presentasjon av alkoholsterke drikker. 

- Jeg håper å få mange gode innspill i høringsrunden, slik at dette blir et godt regelverk som kan bidra til å fremme norsk akevitt både i Norge og Europa, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Mat: Norsk akevitt skal være laget i Norge og basert på poteter også i framtida.

Forsidebilde: Tom Haga