Historisk arkiv

Bioenergi: Økt satsing på gårdsvarmeanlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioenergi: Det vil nå bli lønnsomt for langt flere gårdsbruk å bygge biofyringsanlegg. Grunnen til dette er endring av regelverket for tilskudd. Nå kan bolig på landbrukseiendom telle med i lønnsomhetsvurdering av investeringen.

Bioenergi: Det vil nå bli lønnsomt for langt flere gårdsbruk å bygge biofyringsanlegg. Grunnen til dette er endring av regelverket for tilskudd. Nå kan bolig på landbrukseiendom telle med i lønnsomhetsvurdering av investeringen.

Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge ønsker å satse enda sterkere på at landbruket øker bruken av bioenergi til oppvarming i bygg. Regjeringens mål om reduserte klimautslipp og økt bruk av klimanøytral bioenergi er bakenforliggende årsak til regelverksendringen som trådte i kraft 1. april 2010.

- Økt produksjon og bruk av bioenergi er et høyt prioritert område for Landbruks- og matdepartementet. Bioenergi er en fornybar og CO2-nøytral energibærer som bidrar til å dekke opp landets energibehov, og til sysselsetting og økt verdiskaping i distriktene, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Ett av de viktigste virkemidlene vi har når det gjelder satsingen på bioenergi, er Bioenergiprogrammet som forvaltes av Innovasjon Norge, sier Brekk.

    

 

Bioenergi: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk
Bioenergi: - Ett av de viktigste virkemidlene vi har når det gjelder satsingen på bioenergi er Bioenergiprogrammet, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 
Foto: Torbjørn Tandberg

500 gårdsbruk er i gang
Innovasjon Norge ar i løpet av 5 år gitt støtte til ca 500 gårdsbruk for bygging av gårdsvarmeanlegg. Tidligere har det vært et krav at det minst må brukes 25.000 kwh varme til næringsformål. Nå faller dette kravet bort. Det er fortsatt et krav at det drives næringsvirksomhet på eiendommen.

Med denne endringen vil det bli mer lønnsomt for mange gårdsbruk med store boliger å investere i biofyringsanlegg. Retningslinjene endres ved at kostnader med fremføring av varme både til driftsbygninger og alle boliger på landbrukseiendommen kan tas med i kostnadsoverslaget, og dermed inngå inn i lønnsomhetsberegningen for varmeanlegget.

Bioenergi: Det vil nå bli lønnsomt for langt flere gårdsbruk å bygge biofyringsanlegg. Grunnen til dette er endring av regelverket for tilskudd som trådte i kraft 1. april.