Historisk arkiv

Mindre mat i søpla

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Matavfall er den avfallstypen som har vokst raskest i Norge de siste 5 årene. Verdier for nesten 10 milliarder går rett i søpla. Nå starter krafttaket for å redusere matavfallet.

I følge Statistisk Sentralbyrå er matavfall den avfallstypen som har vokst raskest i Norge de siste 5 årene. Verdier for nesten 10 milliarder går rett i søpla. Dette er et stort samfunnsproblem og nå starter krafttaket for å redusere matavfallet. - All mat som produseres og kan konsumeres, bør bli spist og ikke ende opp som avfall, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

I forskningsprosjektet Reduksjon av matavfall i verdikjeden samarbeider Østfoldforskning, SIFO og Nofima Mat med industri og dagligvaresektoren for å kartlegge og iverksette tiltak mot matavfallet i Norge. Målet med prosjektet er å redusere mengde matavfall med 25 prosent innen 2015.

Spis opp maten 
- La feriedagene bli inspirasjonsdager for å bruke matrester på en ny måte, sier Lars Peder Brekk. - Har du kjøpt inn mer enn du trenger, eller opplever du at maten holder seg dårligere enn forventet på hytta, båten, i teltet eller i campingvogna, er det en fin anledning til å invitere venner til middag. Husk å skille mellom ”Siste forbruksdag” og ”best før”. Bruk sansene, sier Brekk.

Det største problemet med matavfall er at vi får helt unødvendige klimagassutslipp fra produksjon, foredling, transport og omsetning. Utslippene fra husholdningsavfall utgjør 2,5 prosent av de norske klimagassutslippene.

Et etisk problem
- Kasting av nyttbar mat er også et etisk problem i en global situasjon hvor matmangel er satt på dagsorden og underernæringen er økende. Det er opplagt mye en kan ta tak i her, sier landbruks- og matminister Brekk.

Forsidefoto: Opplysningskontoret for melk.