Historisk arkiv

Prøver usynlig gjerde for rein

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioforsk skal prøve ut et gjerdesystem basert på elektroniske impulser ut fra GPS koordinater. Dersom prinsippet for usynlig inngjerding kan brukes på rein, betyr det trolig et stort potensial for næringa.

Usynlig inngjerding av dyr baseres på et prinsipp der dyret får en impuls i form av lyd eller elektrisk støt ved kryssing av en grense som er definert ved GPS koordinater. Bioforsk Økologisk skal prøve systemet NoFence på sau og geit i sommer, mens Bioforsk Nord Tjøtta i høst skal prøve metoden i forhold til tamrein. Forsker Svein Morten Eilertsen leder prosjektet på Tjøtta, som skjer i samarbeid med et av reinbeitedistriktene i Nordland. Det er et toårig prosjekt som finansieres av Reinsdriftforvaltningens Utviklingsfond.

En viktig forutsetning for å ta systemet i kommersiell bruk er at det kan dokumenteres at dyra ikke har noen velferds- og adferdsmessige ulemper.

Bioforsk er et forskningsinstitutt med spisskompetanse på et høyt internasjonalt nivå innen landbruk, matproduksjon, plantehelse, miljø og ressursforvaltning, og er organisert under Landbruks- og matdepartementet som et forvaltningsinstitutt med særskilte fullmakter.

Reinflokk
Bioforsk skal prøve ut et gjerdesystem basert på elektroniske impulser ut fra GPS koordinater. Foto: Håkon Sund, Bioforsk.