Historisk arkiv

EU: Norge og EU enige om artikkel 19 avtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU: Norge og EU-kommisjonen ble i går enige om en ny avtale etter EØS-avtalens artikkel 19 om handel med landbruksvarer. Det gjenstår formell godkjenning av avtalen fra begge parter.

EU: Norge og EU-kommisjonen ble i går enige om en ny avtale etter EØS-avtalens artikkel 19 om handel med landbruksvarer. Det gjenstår formell godkjenning av avtalen fra begge parter.

- Utgangspunktet for Norge i forhandlingene har vært at vi fortsatt skal ha et sterkt importvern. Vi har først og fremst gitt EU toll-lettelser der dette er fordelaktig for norsk næringsmiddelindustri. Samtidig åpner den nye avtalen for noe mer import av matspesialiteter. Avtalen er etter min oppfatning godt forankret i norsk landbrukspolitikk selv om den også kan innebære noen utfordringer, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Etter EØS-avtalens artikkel 19 skal Norge og EU hvert annet år gjennomgå vilkårene for handel med basis landbruksvarer med sikte på økning av handelen.  Det er tidligere inngått én artikkel 19 avtale mellom Norge og EU. Den ble iverksatt 1. juli 2003. Nye forhandlinger ble formelt startet opp i 2006. Den nye avtalen blir trolig iverksatt fra 1. januar 2011.

For Norge innebærer forhandlingsresultatet at kvoten for tollfri eksport av ost inn til EU øker fra 4000 tonn til 7200 tonn. Videre innebærer avtalen tollfrihet eller tollfrie kvoter inn på EU-markedet for bl.a. vegetabilske oljer, bær, snacks, hunde/kattemat, tran og juletrær som det er realistisk at norske bedrifter vil kunne utnytte. Norge har for øvrig begrensede muligheter for eksport av landbruksvarer på grunn av høyt kostnadsnivå. 

I forhandlingene har Norge stort sett gitt konsesjoner for landbruksvarer der det allerede er import til ordinær toll eller der næringsmiddelindustrien allerede har et importbehov. Avtalen fører derfor i seg selv i liten grad til noen økning av importen for disse varene.  

For ost økes den tollfrie importkvoten fra 4500 tonn til 7200 tonn. Dette tilsvarer nivået for osteimport fra EU de senere årene.  For økningen på 2700 tonn vil kvotene bli fordelt på auksjon. Ordningen med ”historiske rettigheter” knyttet til import av ost vil bli avviklet etter tre år, og det vil bli etablert et nytt importsystem for dagens importkvote på 4500 tonn som sikrer likebehandling av aktørene.
 
For kjøtt er det etablert midlertidige importkvoter fra EU for storfe (900 tonn), kylling (800 tonn) og gris (600 tonn). Dette er midlertidige kvoter som vil bli en del av en eventuell ny WTO-avtale. For kjøttvarer er det i tillegg en begrenset økning av eksisterende importkvoter for noen produkter (skinker, pølser, kjøttboller, andebryst). Norge har videre gitt EU toll-lettelser eller importkvoter på enkelte innsatsvarer til konserves- og fôrindustrien. 

For landbruksvarer med svært lav tollsats er det innført gjensidig nulltoll.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Alf Vederhus, tlf.  976 72 750
Avdelingsdirektør Henrik Einevold, tlf. 977 82 226  
Seniorrådgiver Gunnar Syverud, tlf. 909 54 713.