Historisk arkiv

Nasjonal strategi for bioteknologi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Regjeringen legger i dag fram en nasjonal strategi for bioteknologi. Landbruksbasert mat- og biomasseproduksjon er ett av fire prioriterte områder.

Landbruk og industrielle prosesser er de feltene der bruken av bioteknologi vil ha størst vekst fram til 2030, heter det i en rapport fra OECD.

- Framtidig satsing på bioteknologi innenfor matproduksjon og landbruk skal bidra til økt produktivitet og mer miljøvennlig produksjon av mat, fôr, fiber og bioenergi, sier statsråd Lars Peder Brekk i forbindelse med at regjeringen i dag offentliggjør en nasjonal strategi for bioteknologi.

Størst vekst i landbrukssektoren
I dag har bioteknologien spesielt stor anvendelse innen det human-medisinske området. I følge OECD rapporten "The Bioeconomy to 2030" vil 36 prosent av all bioteknologisk anvendelse være i landbrukssektoren i 2030.  Bioteknologi har potensial til å bidra til forbedringer langs hele verdikjeden. Forskning og utvikling på dette området vil være viktig for å sikre en bærekraftig mat- og biomasseproduksjon, og vil spille en nøkkelrolle i en fremtidig bioøkonomi.

Nok, trygg og sunn mat
Matsikkerhet er et viktig tema nasjonalt og internasjonalt. Aldri før har så mange sultet. Samtidig blir det mer krevende å skaffe mat på grunn av ressursknapphet og klimaendringer. I 2050 vil verdens befolkning være økt til 9 milliarder mennesker.

- Statsråd Brekk understreker at bioteknologi som er etisk akseptabel, må tas i bruk der det bidrar til å skaffe nok, trygg og sunn mat.

Fire innsatsområder
Regjeringen har valgt ut fire innsatsområder der bioteknologien kan bidra til å møte samfunnsutfordringer og hvor Norge har nasjonale fortrinn:

  • landbruksbasert mat og biomasseproduksjon
  • havbruk, sjømat og forvaltning av det marine miljø
  • miljøvennlige industrielle prosesser og produkter
  • helse, helsetjenester og helserelaterte næringer

Under ledelse av forsknings- og høyere utdanningsministeren har seks statsråder i samarbeid utarbeidet strategien (helse- og omsorgsministeren, landsbruks- og matministeren, nærings- og handelsministeren, utviklings- og miljøvernministeren og fiskeri- og kystministeren). 

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

- Framtidig satsing på bioteknologi innenfor matproduksjon og landbruk skal bidra til økt produktivitet og mer miljøvennlig produksjon av mat, fôr, fiber og bioenergi, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Foto: Torbjørn Tandberg)