Historisk arkiv

Ny forskrift om kvoteordningen for melk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet har i dag fastsatt en ny forskrift om kvoteordningen for melk. Forskriften trer i kraft 1. januar 2012

De materielle endringene i ordningen er knyttet til å øke fleksibiliteten for melke­produ­sentene:

  • Melkeproduksjonen for hvert enkelt foretak og landbrukseiendom vil bare begrenses av omsetningsregioner og maksimalgrensen på 400 000 liter kumelkkvote eller 200 000 liter geitemelkkvote. Samdriftsregelverket videreføres som i dag.
  • Kravet om at det må ha vært to års sammenhengende leveranse i løpet av de siste tre årene før kvoten kan selges, leies ut eller inngå i samdrift (leveranse­kravet) avvikles. Regelen gis imidlertid ikke tilbakevirkende kraft.
  • Det blir lettere for nye produsenter å etablere seg. Foretak som ønsker å starte melkeproduksjon kan kjøpe kvote på det private markedet og over den statlige omsetningsordningen.
  • Tilgjengelig statlig kvote skal heretter fordeles likt mellom kjøperne, men oppad begrenset til innmeldt mengde.
  • Det åpnes for salg av deler av kvoten.

Forskriften innebærer for øvrig en videreføring av dagens ordning når det gjelder kvote­beregningsreglene, produksjonstakene og de geografiske rammene for produksjonen. Forskriften får dermed i seg selv ingen konsekvenser for størrelsen på melkekvotene for kvoteåret 2012-2013.