Historisk arkiv

Utsikter til god rypejakt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fortsatt er det mye mus og lemen i fjellet, viser tellinger Statskog har gjort. Det betyr gode oppvekstvilkår for rypene, og er gode nyheter for landets over 50 000 rypejegere.

Mange smågnagere innebærer at rødrev, røyskatt og andre rovdyr får nok mat. Det betyr igjen at rypekullene får være i fred.

Statskog teller smågnagere ved å sette ut feller. Musefeller plasseres ut i de samme områdene hvert år, på stier og ganger som smågnagerne bruker. Et stort antall feller settes ut i to eller tre dager. Indeksen som brukes er antall fangede mus per hundre felledøgn. I et bunnår er fangsten 0,01-0,05 mus per hundre felledøgn, et middelår gir 5-10 mus, mens en fangst på 20-30 mus betyr at det er toppår.

Tellingene viser blant annet at det i Virvassdalen i Nordland er fanget 16 mus per hundre felledøgn, i Evenstadlia i Stor-Elvdal så mange som 40. Andre steder er verdiene lavere, som i Dividalen i Troms, med 3,1 mus. I Varaldskogen ved Kongsvinger er det fanget 5,8 mus per hundre felledøgn.

Statskog har store arealer egnet for rypejakt. De største områdene er i Nordland og Troms. Statskog har fokus på bærekraftig forvaltning, slik at enkelte områder er underlagt restriksjoner.

Statskog er landets største grunneier.  Statens grunn utgjør 60.000 km2, det vil si 1/5 av fastlands-Norge. Staten er 100 % eier av Statskog SF. Eierskapet utøves av landbruks- og matministeren.

Lirype

Lirype (Foto: Terje Kolaas / www.naturspesialisten.no)