Historisk arkiv

Driftsomstilling grunnet rovvilt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Rovviltnemndene bør gi føringer for hvilke områder som skal være prioritert for å få tilskudd til omstilling på grunn av rovdyr. Det er en av konklusjonene fra en arbeidsgruppe nedsatt av Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet.

Arbeidsgruppen har levert rapport med forslag til retningslinjer/standarder for behandling av søknader om omstilling av driften på grunn av rovvilt.

Erfaringene fra 1990-tallet fram til i dag viser at omstilling har vært ulikt vektlagt som forebyggende tiltak mellom fylker og rovviltregioner og hvordan omleggingssaker er blitt løst.

Arbeidsgruppen mener at rovviltnemndene i forvaltningsplan for rovvilt bør gi føringer for hvilke områder som skal være prioritert for tilskudd til omstilling. Arbeidsgruppen vurderer det hensiktsmessig at midler til omstilling av driften settes av på egen post i Miljøverndepartementets budsjett, og anbefaler at midlene forvaltes i et eget fond. Utvidelser ut over dette bør finansieres som ordinær bruksutbygging. Tilskuddet bør utmåles med en sats pr. vinterfôra sau som er lik for alle søkere og det bør ikke knyttes betingelser til bruk av midlene. Ved omstilling til ku bør melkekvoter stilles til disposisjon for brukeren med mulighet til å kjøpe kvoten til statens sats. Omstilling bør innebære tinglyst avtale om opphold av saueholdet i 20 år.  Arbeidsgruppas forslag er til vurdering i departementene.