Historisk arkiv

Mattilsynet anbefaler legalisering av noen herptiler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Et begrenset antall krypdyr og amfibier bør legaliseres, anbefaler Mattilsynet overfor Landbruks- og matdepartementet. Rådet kommer etter en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Et begrenset antall krypdyr og amfibier bør legaliseres, anbefaler Mattilsynet overfor Landbruks- og matdepartementet. Rådet kommer etter en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Mattilsynet vi få klarsignal til å starte arbeidet med et konkret forskriftsforslag med liste over arter det er faglig forsvarlig å tillate.

Anbefalingen kommer etter at Mattilsynet fikk i oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet å vurdere bestemmelsene knyttet til hold av eksotiske dyr.

Mattilsynet ba Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om en risikovurdering på områdene dyrevelferd, risiko for skade på mennesker og overføring av sykdommer som også kan smitte på mennesker (zoonoser) eller andre dyr. På bakgrunn av anbefalingene fra VKM, tilrår Mattilsynet at et begrenset antall krypdyr og amfibier, også kalt herptiler, bør legaliseres. I dag er ikke noe hold av herptiler tillatt.

- Jeg mener det er riktig å sende et slikt forslag om å tillate hold av enkelte herptiler ut på offentlig høring. Det er viktig at en oppmyking av reglene på dette området er godt faglig fundert, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Det nye regelverket skal ta utgangspunkt i hva som er akseptabelt ut fra hensynet til dyrevelferd. Hensynet til dyrehelse, folkehelse og naturmangfold må også være godt ivaretatt, understreker Lars Peder Brekk.

Pytonslange i hender

Pytonslange i hender (Foto: Landbruks- og matdepartementet)