Historisk arkiv

Fjøset som mestringsarena

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Arbeid og kontakt med husdyr kan gi økt tro på egen mestring og reduksjon i depresjon hos mennesker med klinisk depresjon, viser en ny doktorgradsstudie ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Arbeid og kontakt med husdyr kan gi økt tro på egen mestring og reduksjon i depresjon hos mennesker med klinisk depresjon, viser en ny doktorgradsstudie ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Studien viser at det er en sammenheng mellom redusert angst og depresjon og det å utføre komplekse og litt vanskelige arbeidsoppgaver, slik som å melke og flytte dyr.

- Det å håndtere en melkemaskin eller tørre å gå inn til et så stort dyr som en ku er krevende, og kan gi deltakerne en opplevelse av mestring når de greier det, sier stipendiat Ingeborg Pedersen, som har gjennomført studien i et doktorgradsarbeid ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

I studien fikk personer med klinisk depresjon tilbud om et 12 ukers tiltak, som besto i å jobbe i fjøset på en gård sammen med bonden to dager i uken. De som deltok sto helt eller delvis utenfor arbeidslivet.

Likeverdig kollega
Innen psykisk helse og rehabilitering finnes mange tiltak for å øke klientenes mestringsfølelse. I dette tiltaket erfarte deltakerne mestring i en vanlig arbeidssituasjon som en kontrast til sykdommen. Det å jobbe side ved side med bonden og være en likeverdig kollega som var verdsatt og nyttig opplevdes som viktig.

Forsidefoto: Storfe på beite. Foto: Sindre Ellingsen, Samfoto.