Historisk arkiv

Økologisk førsteråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Norsk Landbruksrådgiving har et omfattende og bredt veiledningstilbud til både erfarne økobønder og konvensjonelle som vurderer å legge om. Mer enn 30 rådgivere spredt over hele landet er klare til å gi gårdbrukere konkret veiledning om økologisk landbruk.

Elin H. Sikkeland er rådgiver i Nord-Trøndelag og forteller at interessen og optimismen for økologisk drift er til stede blant bøndene, til tross for noe svakere salgsutvikling enn forventet siste år. - Omlegging til økologisk drift tar tid, derfor er det viktig å holde motivasjonen oppe når markedet svinger. Er du blant de som lurer på om du skal legge om til økologisk drift, kan det derfor være lurt å legge om noen skifter nå, for å skaffe erfaring og være forberedt den dagen markedet snur, sier Sikkeland.  

            Salatåker
Norsk Landbruksrådgiving har et omfattende og bredt veiledningstilbud til både erfarne økobønder og konvensjonelle som vurderer å legge om.
Foto: Bård Næss, Samfoto
 

Økologisk førsteråd
Økologisk førsteråd er ett av tre delprosjekter der Norsk Landbruksrådgivning motiverer og veileder gårdbrukere som ønsker å legge om eller har lagt om til økologisk landbruk. De to andre delprosjektene er ”Rådgivningsavtale” og ”Dyrkingsgruppe”. Prosjektene har fått støtte fra Statens landbruksforvaltning gjennom utviklingstiltak for økologisk landbruk.

Sjekk ut mulighetene dine
Alle gårdbrukere uavhengig av medlemskap i Norsk Landbruksrådgivning kan få tilbud om Økologisk førsteråd. En rådgiver kommer da på gårdsbesøk og vurderer mulighetene for omlegging til økologisk drift med utgangspunkt i gårdens ressurser og gårdbrukernes mål. Det utarbeides en skriftlig tilbakemelding om gårdens muligheter. Tilbudet er gratis og uforpliktende, og siste året har ca 200 bønder takket ja til tilbudet.

Økologisk matproduksjon
Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk. Økologisk godkjent landbruksareal utgjorde 471 964 dekar i 2010.

Forsidebilde: Grønsaker. Foto: Fylkesmannen i Vestfold.