Historisk arkiv

Rapport mot kasting av mat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Politisk rådgiver Ane Kismul mottar i dag en rapport som sier at det er mulig å etablere en matsentral for å distribuere fullverdig mat som av praktiske årsaker ikke kan omsettes i vanlige kanaler.

Politisk rådgiver Ane Kismul i Landbruks- og matdepartementet mottar i dag, sammen med de andre oppdragsgiverne, en rapport som sier at det er mulig å etablere en matsentral for å distribuere fullverdig mat som av praktiske årsaker ikke kan omsettes i vanlige kanaler. Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe som landbruks- og matminister Lars Peder Brekk var med på å nedsette i fjor og som er ledet av Kirkens Bymisjon og har representanter fra næringen og myndighetene.

- Forslaget om en matsentral er et interessant og spennende svar på en utfordring jeg har gitt matbransjen om å redusere mengden matavfall. Det er oppmuntrende at arbeidsgruppen har kommet frem til at det ikke foreligger noen vesentlige hindringer for å opprette en matsentral og at det kan gjøres innenfor gjeldende regelverk. Nå er det viktig at det videre arbeidet kommer i gang så snart som mulig slik at dette kan bli en realitet, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Samarbeid i hele kjeden
- Jeg vil oppfordre alle aktørene i hele matverdikjeden til å samarbeide om å fullfinansiere og organisere dette viktige arbeidet. Og det bør også ses på om matsentralen kan virkeliggjøres også andre steder i landet, og ikke bare i Oslo, sier Brekk.

Kirkens Bymisjon er en av flere organisasjoner som allerede i dag mottar betydelige mengder mat fra dagligvarehandelen gratis. Flere andre ideelle og frivillige organisasjoner ønskes med i matsentral-prosjektet fremover. Brekk understreker at det er snakk om fullverdig mat.

- Det er ikke snakk om å tilby noe med dårligere kvalitet enn vi finner i butikken. Det er bare praktiske årsaker til at maten ikke omsettes i vanlige kanaler, understreker Brekk.

Kaster mat for 10 milliarder i året
Brekk viser til at det kastes 500 000 tonn mat til en verdi av rundt regnet 10 milliarder kroner i Norge årlig. - Det er både et etisk og moralsk dilemma i en verden med en milliard sultende og et stadig mer synlig problem med utslipp av klimagasser. Mat som ikke blir spist, blir snarere et dobbelt klimaproblem. Det skapes klimagasser både i produksjonen av maten og når den går i forråtnelse, påpeker Brekk.

I tillegg til Kirkens Bymisjon, har Norgesgruppen, Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet deltatt i arbeidsgruppen.

Ane Kismul, Henning Høiner
Prosjektleder for arbeidsgruppen Henning Høiner og Politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet Ane Kismul. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Forsidebilde: Matvarer i handlekurv. Foto: Espen Bratlie, Samfoto