Historisk arkiv

Framgang for global planteavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det fjerde partsmøte til den internasjonale traktaten for plantegenetiske ressurser ble avholdt på Bali, Indonesia 14-18mars. De 127 partslandene til traktaten fikk til flere viktige gjennombrudd i løpet av møtet.

Det fjerde partsmøte til den internasjonale traktaten for plantegenetiske ressurser ble avholdt på Bali, Indonesia 14-18mars. Plantetraktaten sikrer forskere og planteforedleres adgang til en global ”pool” med plantemateriale samtidig som finansieringsprogrammet under traktaten støtter opp om forvaltning og bruk av lokalt plantemangfold i utviklingsland.

De 127 partslandene til traktaten fikk til flere viktige gjennombrudd i løpet av møtet, særlig ferdigstillelse av regler for finansiering av budsjettet og etterlevelse av traktaten.

Klare finansieringsregler er avgjørende for å få med store land som ikke er parter til traktaten i dag. USA og Japan er to aktuelle kandidater som også deltok på Bali.

Etterlevelse
Regler for etterlevelse medfører at det nå vil etableres en komité som kan sette i gang arbeidet med å vurdere status for etterlevelse av traktaten, og også behandle enkelttilfeller av manglende etterlevelse. Dette vil både gjelde landenes forpliktelser til å gjøre plantemateriale tilgjengelig gjennom systemet, og bidra til traktatens finansieringsprogram for utviklingsland.

Norge gir årlig en støtte på ca kr 600 000 som tilsvarer 0,1 prosent av norsk såvareomsetning til dette programmet som styrker bønder i utviklingslands evne til å forvalte og utvikle klimatilpasset såfrø. Ressursmobilisering til dette programmet var et tilbakevendende tema på partsmøte.

Norge og seniorforsker Regine Andersen ved Fridtjof Nansens Institutt fikk mye skryt for å ha tatt initiativ til globale konsultasjoner om bønders rettigheter i Etiopia. Anbefalingene fra dette møtet ble drøftet på Bali-møtet og det ble enighet om å legge fram landenes erfaringer og behov for veiledning, bla gjennom regionale konsultasjoner om temaet, for neste partsmøtet.

Norges delegasjon på Bali
Norges delegasjon på møte om plantetraktaten på Bali. Fra venstre: Bell Batta Torheim, Utviklingsfondet. Grethe Evjen, Landbruks- og matdepartementet. Regine Andersen, Fridtjof Nansens Institutt. Jon Heikki Aas, Utenriksdepartementet. Erik Cockbain, Landbruks- og matdepartementet.

Forsidefoto: Havreaks. Foto: Tore Wuttudal, Samfoto.