Historisk arkiv

Innlegg på landsmøtet til Norsk Sau og Geit

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken, og rovviltproblematikken var blant flere tema i Heggems innlegg på landsmøtet til Norsk Sau og Geit.

Nasjonal matproduksjon
Heggem innledet med å belyse den internasjonale matvaresituasjonen og globalt raskt stigende matpriser. Heggem viste til at 2011 kan bli et skjebneår for maten. Blant annet peker han på høye matvarepriser, usikre avlinger, at det rører på seg rundt WTO, og det faktum at Landbruks- og matdepartementet skriver ny landbruks- og matmelding.

– Norge har rett og plikt til egen matproduksjon. Det sies fra flere hold at handel er løsningen – men jeg mener at nasjonal matproduksjon og handel må være løsningen, sier Heggem, sa statssekretær Ola T. Heggem på landsmøtet til Norsk Sau og Geit.

Ny melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken
Heggem orienterte videre om status for arbeidet med ny melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken.

– Målet er at denne skal presenteres for Stortinget i først halvdel av juni 2011, sier Heggem.

   

Statssekretær Ola T. Heggem
Melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken, og rovviltproblematikken var blant flere tema i Heggems innlegg på landsmøtet til Norsk Sau og Geit.
Foto: Torbjørn Tandberg

Uutnyttet potensiale i geite- og kjekjøtt
Heggem pekte på at geit- og kjekjøtt representerer et lite utnyttet potensial i norsk landbruk, og dro fram Bioforsks prosjekt "Kjekjøtt til Tromsømarkedet" som et god eksempel på satsing på geit. 

– Organisering av geitebønder er en avgjørende faktor for å få til økt omsetning av kjekjøtt, sier Heggem.

Rovdyrproblematikk
– Dagens konfliktsituasjonen og tapene på grunn av rovvilt er uakseptabel, og man har en uholdbar situasjon i mange bygder, sier Heggem.

– Når det gjelder beitebruk er tapsnivå for sau og rein vedvarende på uforsvarlig høyt nivå i mange områder. Dersom de 16 punktene om rovvilt i SM II gjennomføres i tilstrekkelig grad er jeg sikker på at konflikten reduseres. Et bredt sammensatt ekspertutvalg skal legge fram forslag til erstatningsordning for husdyr innen 1. juni. Jeg forventer at resultatet blir redusert konflikt med mer korrekt erstatning, sier statsekretæren.