Historisk arkiv

Mottaksplikten i markedsreguleringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Tine, Nortura og Norske Felleskjøp bør legge sine prisbetingelser til bøndene fram for jordbruksavtalepartene i forkant av de årlige jordbruksforhandlingene. Det foreslår en arbeidsgruppe som har gått gjennom mottaksplikten i markedsreguleringen.

Tine, Nortura og Norske Felleskjøp ivaretar rollen som markedsregulator for jordbruksvarer. Marked-sregulator har bl.a. mottaksplikt for varer som tilbys fra produsentene.

En arbeidsgruppe foreslår at Tine, Nortura og Norske Felleskjøp bør framlegge sine prisbetingelser til produsent til jordbruksavtalepartene i forkant av de årlige jordbruks-forhandlingene. Det bør klargjøres i hvor stor grad prisdifferensieringen overfor jordbruksforetakene er basert på kostnadsbetingede eller andre hensyn.

          Melk i kartong og glass
Tine, Nortura og Norske Felleskjøp bør legge sine prisbetingelser til bøndene fram for jordbruksavtalepartene i forkant av de årlige jordbruksforhandlingene, foreslår en arbeidsgruppe. Foto: Kerstin Mertens, Samfoto

Gjennomgang av praktiseringen av mottaksplikten viser at det er tilfeller der markedsregulator kun gir pristillegg til sine medlemmer. Arbeidsgruppen påpeker at Omsetningsrådet har ansvaret for å følge opp regelverket på dette området. Dette regelverket forutsetter likebehandling av medlemmer og andre leverandører.

Prisdifferensiering
For å følge opp Stortingets mål for landbrukspolitikken har avtalepartene gjennom tilskuddsordningene over jordbruksavtalen lagt vesentlig vekt på utjevning av inntekts-mulighetene mellom produsenter, både ut fra driftsomfang og geografisk lokalisering. I varierende, men økende, grad har markedsregulatorene imidlertid hatt betydelige forskjeller i sine prisbetingelser overfor produsentene ut fra størrelse på produksjonen og region. Arbeidsgruppen stiller derfor spørsmål ved hvordan markedsregulators prisdifferensiering virker inn på fordelingen av verdiskapingen i landbruket.

Arbeidsgruppen har hatt representasjon fra Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Små-brukarlag, Finansdepartementet, Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og Landbruks- og matdepartementet, som også ledet arbeidet. Finansdepartementets representant i arbeidsgruppen har enkelte merknader til flertallets konklusjoner.

Oppfølging av anbefalingene fra arbeidsgruppen vil bli et tema under årets jordbruksoppgjør.