Historisk arkiv

Ureist mat på Valberg Slektsgård

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

På Frosta i Nord-Trøndelag ligger Valberg Slektsgård AS. Her spiller matproduksjon og matforedling en sentral rolle i utviklingen av gården. Konseptet, ureist mat, baserer seg i hovedsak på egenproduserte og lokale råvarer.

Valberg slektsgård

Valberg slektsgård (Foto: Valberg slektsgård)

På Frosta i Nord-Trøndelag ligger Valberg Slektsgård AS. Her spiller matproduksjon og matforedling en sentral rolle i utviklingen av gården. Konseptet, ureist mat, baserer seg i hovedsak på egenproduserte og lokale råvarer.

Gården ligger i naturskjønne omgivelser med nærhet til klosterruiner, Maria-klosteret og fuglereservatet på Tautra. Beliggenheten gjør gården godt egnet for rekreasjon og opplevelser for barnefamilier og andre, som ønsker nye opplevelser og et roligere tempo.

Mesterkokk Kyrre Dybdahl tar del i konseptutviklingen som omfatter utvikling av produksjon, meny og oppskrifter, samt valg av leverandører, merkevareregistrering og tilpasning av kjøkken. Konseptet, ureist mat, baserer seg i hovedsak på egenproduserte og lokale råvarer. Gården produserer selv potet, gulrot, hodekål, kålrot, blomkål, sellerirot, persillerot og mais.

Eierne har bygget seks utleiehytter med til sammen 53 sengeplasser og nå satser de på ureist mat. Gården blir nå i stand til å huse selskap og andre arrangement, og tilby overnatting på stedet. Valberg Slektsgård gir et unikt tilbud i regionen ved å integrere matopplevelser med aktiviteter på gården og i naturen rundt.

Valberg Slektsgård AS har tidligere mottatt investeringstilskudd på 1,6 millioner kroner og utviklingstilskudd (markedsutvikling) på 137.000 kroner fra Innovasjon Norge.

Gjennom Verdiskapingsprogrammet for mat (VSP-MAT 040) har Valberg Slektsgård fått innvilget et tilskudd på 130.000 kroner.

Prosjektets løpetid:
01.10.2013

Verdiskapingsprogrammet for mat er i dag erstattet av Lokalmatprogrammet, som består av finansielle tjenester og kompetansetiltak, som Innovasjon Norge tilbyr til bønder, småbedrifter, reiselivsbedrifter og produsentsammenslutninger. Programmet bygger på erfaringer fra det tidligere Verdiskapingsprogrammet for mat.

Kontakt:
Lars Erik Jørgenvåg, Saksansvarlig, Innovasjon Norge, Nord-Trøndelag.
Telefon: 74 13 54 04
E-post: Lars.Erik.Jorgenvag@innovasjonnorge.no