Historisk arkiv

Kartlegging av skogen i Troms

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skogene i Troms binder CO2 tilsvarende halvparten av de totale utslippene i fylket, og de kan binde langt mer.

Skogene i Troms binder CO2 tilsvarende halvparten av de totale utslippene i fylket, og de kan binde langt mer.

Gjennom fotosyntesen binder skogene i Troms hvert år 400.000 – 500.000 tonn CO2, tilsvarende halvparten av de menneske- skapte utslippene i fylket. Ni av ti trær i Troms er lauvtre, de fleste bjørketrær. Ferske tall viser at skogen dekker 1/3 av Troms fylke, og at den øker med 300.000 kubikkmeter hvert år. Gjennom mange år har det blitt plantet gran i Troms. Denne har en mye høyere produksjon enn bjørk på samme marktype, gjerne tre – fire ganger så høy. Denne granplantingen begynner nå å gi store utslag. Det har vært en seksdobling i tømmervolumet av gran i Troms fylke de siste 20 årene. Med dette øker også CO2-bindingen vesentlig.

Vi må plante og hogge mere skog
- Vi må ha et mer aktivt skogbruk i Norge, ikke minst av hensyn til klimaet, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi må plante mer skog, og vi må hogge mer skog. Regjeringens klimamelding, som ble lagt fram i april, legger opp til mer skogplanting og mer bruk av trevirke som klimatiltak. Dermed har skogen fått sin rettsmessige plass i norsk klimapolitikk, sier Vedum.

- Det er et paradoks at vi ofte snakker minst om det mest opplagte, nemlig skogens evne til å binde og håndtere CO2. Det virker ofte som om vi må starte ute, for eksempel med regnskogen, for å se poengene og mulighetene med vår hjemlige skog, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Skogen i Troms ble kartlagt i perioden 2005-2009. Stikkord fra den ferske rapporten ”Statistikk over skogforhold og skogressurser i Troms", er karbonbinding, vedhogst og en aldrende skog, men først og fremst at grana blir stadig mer vanlig.

Om Skog og landskap
Norsk institutt for skog og landskap er et nasjonalt institutt for kunnskap om arealressurser. Instituttet formidler kunnskap til myndigheter, næringsliv og allmennhet for å sikre bærekraftig forvaltning og verdiskapning knyttet til arealressursene. Skog og landskap er organisert under Landbruks- og matdepartementet.