Historisk arkiv

Birøkten viktig for norsk landbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl har hatt møte med Norges Birøkterlag om norsk birøkt og birøktens betydning for norsk landbruksproduksjon.

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl har hatt møte med Norges Birøkterlag om norsk birøkt og birøktens betydning for norsk landbruksproduksjon.

- Birøktnæringen er viktig for produksjonen av honning, frø, frukt og bær og dessuten for pollineringen av ville arter vi vil beholde i norsk natur, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl.

Statssekretæren inviterte Norges Birøkterlag og Honningcentralen A/L til møte 6. januar for å bli orientert om norsk birøkt generelt og birøktens betydning for norsk landbruksproduksjon. Møtet var en respons på oppslag i Nationen 6. desember 2011 om at birøkten ikke var omtalt i landbruks- og matmeldingen. Representanter fra Norges Birøkterlag understreket i møtet norsk birøkts utfordringer når det gjelder rekruttering, kompetanseheving, lønnsomhet i næringen, sjukdomsforebygging og -bekjempelse og bjørneskader.

- Dette var et lærerikt og konstruktivt møte. Dette er et saksområde som opptar meg og som jeg vil følge nøye i tiden som kommer. Jeg setter pris på orienteringen om situasjonen, og noterer meg næringens bekymring for rekruttering og kompetanse i birøkten, sier Buttedahl.

Birøkt viktig for norsk landbruk
Verdien av birøkt er på ca 100 millioner kroner i honningproduksjon. I tillegg er verdien av pollinering av frukt, bær, oljevekster, mm beregnet til 150 millioner kroner. Dessuten kommer betydningen av bienes bestøving (pollinering) av ville planter. Antall bifolk er siste 10 år redusert med 30 prosent til ca 50.000, mens behovet for bienes pollineringsarbeid i norsk landbruk er beregnet til nærmere 70.000 bifolk.

Norges Birøkterlag er bekymret for at en fortsatt nedgang i antall bifolk har negative konsekvenser for landbruksproduksjonen. Bekymringen forsterkes av at fenomenet Colony Collaps Disorder (CCD) som forårsaker kollaps i et stort antall bifolk er påvist i mange land. Nedgangen i birøkten og fenomenet med foreløpig uforklarlig kollaps av bifolk har fått EU-parlamentet til å vedta en resolusjon om at det skal forskes mer på bier. EU-kommisjonen har varslet et pilotprosjekt som skal overvåke bienes helsestatus i medlemslandene. Birøkterlaget har et godt samarbeid med Mattilsynet og Norges Veterinærhøgskole når det gjelder overvåking, diagnostikk og bekjempelse av sjukdommer.

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl

- Birøktnæringen er viktig for produksjonen av honning, frø, frukt og bær, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl. (Foto: Torbjørn Tandberg)