Historisk arkiv

Boplikt ikke i strid med EØS-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

ESA har nylig fattet beslutning om at det ikke er grunnlag for å gå videre med klagesaker knyttet til bopliktbestemmelsene i den norske konsesjonsloven. De norske reglene anses å være forenlig med EØS-avtalen.

- Jeg er godt fornøyd med at ESA, etter en langvarig og grundig behandling av klagesakene, har kommet til at de norske bopliktbestemmelsene er i tråd med EØS-avtalens generelle prinsipper om fri flyt av kapital. Fra norsk side har vi argumentert for at reglene ivaretar viktige samfunnsinteresser samtidig som de inneholder en viss grad av fleksibilitet, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har siden 2003 mottatt flere klagesaker knyttet til konsesjonslovens bopliktbestemmelser. Sakene har blitt vurdert samlet fra ESAs side.

Det har vært utvekslet en rekke brev mellom Landbruks- og matdepartementet og ESA i etterkant. Sakene har også vært diskutert i to såkalte pakkemøter.

Norge har hele veien holdt fast ved at konsesjonslovens bestemmelser om boplikt er i tråd med EØS-avtalens bestemmelser om fri flyt av kapital.

ESA har nylig fattet beslutning om at det ikke er grunnlag for å gå videre med klagesakene, da de norske reglene anses å være forenlig med EØS-avtalen. ESAs behandling av klagesakene er dermed avsluttet.

Kontaktpersoner i Landbruks- og matdepartementet:
Avdelingsdirektør Geir Dalholt, 926 17367
Seniorrådgiver Heidi Eriksen Riise, 975 17 227