Historisk arkiv

Business av norske blåbær

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Norske ville blåbær er sunnere enn amerikanske blåbær, men likevel importeres bær til industrielt formål i Norge. Nå undersøker forskere ved Bioforsk om det er mulig å gjøre business av norske blåbær.

- At vi ikke får tak i norske blåbær i norskprodusert saft og syltetøy skyldes ikke at industrien ikke vil bruke norske bær. Årsaken er at det er lite tilgang på dem. Det er ingen som plukker for å selge og det finnes ikke noe systematisk organisering av mottak, sier forsker Rolf Nestby ved Bioforsk. Han har tro på at det er et potensiale for å kunne dyrke skogsblåbær kommersielt, og håper at noen tar utfordringen og begynner med dyrking.

Tre forsøksfelt
I et forskningsprosjekt, som har pågått over fire år, er det anlagt forsøksfelt i skogområder i Hedmark, Nord-Trøndelag og Bardu. I de tre områdene har forskerne ryddet skogen for hogstrester, kratt og ugress. Videre har de gjort forsøk med gjødsling, og tatt prøver av jordsmonn, planter og bær. Hensikten er å undersøke hvordan klima, jordtype, gjødsling og høstetidspunkt virker inn på vekst, avling og kvalitet på bærene.

Forskningsprosjektet er finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) og Norges forskningsråd.

Bioforsk er et forskningsinstitutt med spisskompetanse på landbruk, matproduksjon, plantehelse, miljø og ressursforvaltning. Bioforsk er organisert under Landbruks- og matdepartementet (LMD) som et forvaltningsinstitutt med særskilte fullmakter.