Historisk arkiv

15 millioner til "Dagmar-skader"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet har bedt Statens landbruksforvaltning (SLF) om å omdisponere 15 millioner kroner for å avhjelpe de to hardest rammede fylkene etter ekstremværet "Dagmar". Midlene kan blant annet brukes til tiltak for å få ut- og mellomlagre tømmeret.

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl (Foto: Torbjørn Tandberg)

Samlet sett har Landbruks- og matdepartementet bedt Statens landbruksforvaltning om å omdisponere til sammen 15 millioner kroner for å stille ekstra midler til disposisjon for de to fylkene som ble hardest rammet etter ekstremværet Dagmar. Dette dreier seg om Sogn- og Fjordane og Møre- og Romsdal som fikk det største anslåtte volumene med vindfelt tømmer på henholdsvis ca 300 000- og 250 000 m3. Midlene som nå stilles til disposisjon kan brukes til tiltak for å få ut og mellomlagre tømmeret.

Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Harald Oskar Buttedahl besøkte nylig de hardest rammede områdene i Sogn og Fjordane og han understreker at omdisponeringen  er en løsning som er parallell med hva departementet gjorde etter Nyttårsorkanen i 1992.

- Dette er en dugnad i en ekstraordinær situajon, Landbruks- og matdepartementet har nå bidratt med en betydelig sum og forutsetter at fylkesmennene og fylkeskommuner bidrar med sin del av potten. Vi har også bedt Statens landbruksforvaltning (SLF) påse at fylkesmennene i de to fylkene selv omdisponerer sine skogbruksmidler til Dagmar-opprydding, sier Buttedahl.

Det er også, i noen tilfelle, nødvendig med bedre veitilgang til den skadde skogen. Veier kan bare bygges etter at det er gitt tillatelse til dette, og under vurderingen av aktuelle veisøknader skal det blant annet legges vekt på å unngå skader på viktige miljøverdier. I noen tilfelle kan det også være aktuelt med veier på tvers av kommunegrenser og eiendomsgrenser.

- Vi ønsker derfor å legge til rette for at saksbehandlingen både skal være rask, effektiv og kvalitetsmessig god, sier Buttedahl.

Landbruks- og matdepartementet har bedt SLF om å meddele til de to fylkesmennene at vedtaksmyndighet etter forskrift om planlegging og godkjenning av landbruksveier midlertidig er ført over fra kommunene til Fylkesmannen. Denne ordningen gjelder fram til 30. juni 2012.

Stromskadet skog

Landbruks- og matdepartementet har bedt Statens landbruksforvaltning (SLF) om å omdisponere 15 millioner kroner for å avhjelpe de to hardest rammede fylkene etter ekstremværet "Dagmar". (Foto: Colourbox)