Historisk arkiv

Drammenselva - en laksesuksess

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Samarbeid om fiskekultivering ved Drammenselva har gitt imponerende resultater. I 2012 ble det fisket nærmere 13 tonn laks i Drammenselva. Statssekretær Harald Oskar Buttedahl besøkte nylig Drammenselva under arrangementet Villaksens dag.

Samarbeid om fiskekultivering ved Drammenselva har gitt imponerende resultater.  I 2012 ble det fisket nærmere 13 tonn laks i Drammenselva. Statssekretær Harald Oskar Buttedahl besøkte nylig Drammenselva under arrangementet Villaksens dag. 

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl besøkte nylig Drammenselva under arrangementet Villaksens dag sammen med statssekretær i Miljøverndepartementet, Henriette K. Westhrin. De var invitert av organisasjonen Norske Lakseelver, Hellefossen grunneierlag og Østsiden Jeger- og fiskeforening for å delta på seminar om villaksforvaltning og høre om det omfattende arbeidet som pågår for å ta vare på laksen i elva.

Statssekretær Buttedahl under omvisning på klekkeriet, som finansieres av inntekter fra fiskekortsalg og støtte fra Øvre Eiker kommune. Av en årlig omsetning av fiskekort på nærmere 2,5 millioner kroner, går over halvparten til driften av klekkeriet. Hvert år settes det ut ca. 350 000 lakseunger i elva. Til dette behøves ca. 100 stamfisk, som gir omtrent 80 liter rogn. Disse klekker rundt juletider.
Statssekretær Buttedahl under omvisning på klekkeriet, som finansieres av inntekter fra fiskekortsalg og støtte fra Øvre Eiker kommune. Av en årlig omsetning av fiskekort på nærmere 2,5 millioner kroner, går over halvparten til driften av klekkeriet. Hvert år settes det ut ca. 350 000 lakseunger i elva. Til dette behøves ca. 100 stamfisk, som gir omtrent 80 liter rogn. Disse klekker rundt juletider. (Foto: LMD)

- Drammenselva gir rekreasjon og flotte fiskeopplevelser til flere tusen sportsfiskere hvert år. Samarbeidet om fiskekultivering i Drammenselva mellom grunneiere, jeger- og fiskeforeninger, kommune og forskere er imponerende, og har gitt fantastiske resultater i form av en elv med mye fisk, sier statssekretær Harald Ooskar Buttedahl. 

En laksesuskess
Drammenelva er idag en av landets beste lakseelver i oppfisket kvantum i forhold til fiskbar strekning, til tross for lakseparasitter, kraftutbygging, overfiske og annen menneskelig påvirkning. 

Årets fiskesesong gav en samlet fangst på nærmere 13 tonn laks, mens det i fjord ble fanget nesten 17 tonn. Siden årets fiske etter stamfisk til klekkeriet startet samme dag som Buttedahl var på besøk, fikk statssekretæren prøve fiskelykken. Det ble fangst også med en laks på ca. 3 kg. Denne skal bidra med rogn som skal bli neste generasjons Drammenslaks. - Dette var en stor overgang fra min forrige rekord som var en abbor på 150 gram, uttalte statssekretæren etter at fangsten var berget. 

Drammenselva var tidligere en gigant av en lakseelv frem litt etter annen verdenskrig. Fangster på 18-20 tonn under Hellefoss var ikke uvanlig. Særlig var elva kjent for sin storvokste laks. Den største som er registrert var 34,5 kg. Fisk mellom 20–25 kg var ikke uvanlig. Drammenselva kan også vise til landets første klekkeri. Allerede i 1855 var driften i gang. Av en årlig omsetning av fiskekort på nærmere 2,5 millioner kroner, går over halvparten til driften av klekkeriet. Hvert år settes det ut ca. 350 000 lakseunger i elva. Til dette behøves ca. 100 stamfisk, som gir omtrent 80 liter rogn. Disse klekker rundt juletider. 

Fra slutten av femtiårene gikk det sakte men sikkert nedover med fangstene, og på 70- tallet var det knapt laks igjen i elva. Kraftutbygging, overfiske i sjøen og øvrig menneskelig påvirkning måtte ta skylden for nedgangen. Situasjonen ble ikke bedre av at lakseparasitten Gyrodactylus salaris ble påvist i Drammenselva i 1987. Mange trodde dette var dødsstøtet for laksen i elva. Men i stedet for å gi opp, økte innsatsen på kultiveringsfronten. Dette har gitt imponerende resultater. I dag fremstår Drammenselva som kanskje Norges beste lakseelv i oppfisket kvantum i forhold til fiskbar strekning. 

Fisketurisme viktig for verdiskaping og sysselsetting
- Fisketurisme i laksevassdrag betyr mye for verdiskaping og sysselsetting i Bygde-Norge. Landbruks- og matdepartementet har gjennom flere tiår bidratt med økonomisk støtte for å bygge opp næringa. Dette har gitt gode resultater. Norges Skogeierforbund har estimert at næringa i 2009 genererte et sted mellom 2500 og 2900 årsverk og en lokal omsetning på 1,13 milliarder kroner. I samme studie anslås det at samlet omsetning av laksefisketurisme har et potensial for vekst til nærmere 2 milliarder kroner innen 2020. I det videre arbeidet på dette området er den rødgrønne regjeringen opptatt av at det fortsatt skal være god tilgang for allmennheten til fiske etter laks i landets elver. Jeg er glad for at norske elveeiere ser ut til å dele denne oppfatningen. Drammenselva er et godt bevis på dette, sier  statssekretær Buttedahl.

Statssekretær Buttedahl med en laks på om lag 15 kg, fisket noen timer tidligere under Villaksens dag av en ungdom. Laks som denne strykes for rogn som blir lagt inn på klekkeriet.
Statssekretær Buttedahl med en laks på om lag 15 kg, fisket noen timer tidligere under Villaksens dag av en ungdom. Laks som denne strykes for rogn som blir lagt inn på klekkeriet. (Foto: LMD)