Historisk arkiv

Viltkjøtt er trygt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Folkehelseinstituttet har i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund analysert blyinnhold i blodet til norske familier med høyt forbruk av elg- og hjortekjøtt. Undersøkelsen viser at ingen av deltakerne hadde helseskadelige blynivåer i blodet.

Folkehelseinstituttet har i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund analysert blyinnhold i blodet til norske familier med høyt forbruk av elg- og hjortekjøtt. Undersøkelsen viser at ingen av deltakerne hadde helseskadelige blynivåer i blodet. 

- Viltkjøttet er viktig for mange husholdninger og videreforedling kan gi både økt verdiskaping og gi flere kulinariske nytelser. Det er derfor gledelig at resultatene fra denne undersøkelsen underbygger at kjøtt fra skutt hjortevilt er trygt å spise, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

Det er tidligere blitt avdekket høye blyverdier i kjøtt fra hjortevilt som er skutt med blyholdige prosjektiler. Blant annet publiserte Veterinærinstituttet en undersøkelse høsten 2011 som viste at kjøttdeig fra elg i enkelte tilfeller kunne inneholde blyverdier som var langt høyere enn anbefalte grenseverdier for konsum. Andre studier fra Tyskland og Sverige har gjort liknende funn. Dette var bakgrunnen for at Norges Jeger- og Fiskerforbund anmodet Folkehelseinstituttet om å utføre en undersøkelse av blynivåer i blod blant hjorteviltjegere, sammenlignet med en referansegruppe ellers i befolkningen. 

I 2011 ble det høstet rundt 7850 tonn hjorteviltkjøtt. Norges Skogeierforbund har estimert en omsetning knyttet til storvilt i 2009 på 214 mill. kroner og et potensial på over 500 millioner kroner i 2020.

Elgjakt Sørvassdal, Vefsn
Elgjakt Sørvassdal, Vefsn (Foto: Lars Lorentzen/Statskog)