Mens produksjonen av både svinekjøtt og fjørfekjøtt har økt til dels kraftig i Norge de siste årene, er produksjonen av storfekjøtt gått ned med nærmere 20 prosent siden det foreløpige toppåret 1999. I 2012 produksjonen lavere enn i 1990. Spesielt de siste par årene har det vært behov for å importere storfekjøtt for å dekke innenlandsk etterspørsel. I 2012 utgjør importen om lag 18 prosent av forbruket. 

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum synes dette er en beklagelig utvikling. 

– Norge har spesielt gode forutsetninger for å produsere storfekjøtt. Vi er et utpreget grasland. To tredeler av Norges jordbruksarealer egner seg bare til å dyrke gras. Det finnes ingen bedre måte å utnytte graset på enn at drøvtyggere som kyr og sauer eter det og gjør det om til menneskemat som melk og kjøtt.  Dette har til alle tider vært hovedmekanismen for å produsere mat i Norge, sier Vedum. 

Ekspertgruppe
Landbruks- og matministeren har derfor nedsatt en ekspertgruppe som skal komme med anbefalinger om hvordan det best skal la seg gjøre å snu trenden til økt kjøttproduksjon. Gruppen er satt sammen så den har både produksjonsfaglig og markedsmessig kompetanse. Den er spesielt bedt om å komme med råd om hvordan ny kunnskap og erfaring knyttet til driftsmessige og markedsmessige forhold kan bidra til økt storfekjøttproduksjon.

Direktør i Animalia, Tor Arne Ruud, skal lede arbeidet. Animalia har også påtatt seg å være sekretariat for gruppa. 

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og direktør i Animalia, Tor Arne Ruud leder av ekspertgruppa.
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og direktør i Animalia, Tor Arne Ruud leder av ekspertgruppa. (Foto: LMD)

Trenger rådene raskt
Det foreligger allerede mye kunnskap på området. Gruppen er derfor bedt om å levere bidrag relativt raskt. Det legges derfor opp til at første møte med landbruks- og matministeren blir i slutten av oktober. Ekspertgruppens endelige anbefalinger skal foreligge til oppstart av arbeidet med å forberede jordbruksforhandlingene for 2013, og senest innen 1. februar 2013. 

Oppfylle landbruks- og matmeldingen
– Produksjonsnedgangen er svært beklagelig. Vi bør absolutt bør snu tendensen, slår landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum fast. Han mener det er et stort paradoks at produksjonsnedgangen kommer i de grasbaserte husdyrproduksjonene. Vedum viser til at hovedårsaken er at den norske bestanden av melkekyr er redusert – både på grunn av redusert etterspørsel etter melk og fordi effektiviteten er økt. Hver ku produserer mer melk. Derfor trenger han gode råd om hvordan snu tendensen til vekst i produksjonen av storfekjøtt. 

– Stortinget har vedtatt at matproduksjonen i Norge de kommende 20 årene skal økes med 20 prosent i takt med forventet økning i folketallet. Dette lar seg ikke oppfylle uten at vi får snudd trenden innen storfekjøttproduksjonen, sier Vedum.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum ber ei ekspertgruppe gi råd om hvordan produksjonen av storfekjøtt kan økes. (Foto: Torbjørn Tandberg)