Historisk arkiv

Bygdø Kongsgård: Formidling av landbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bygdø Kongsgård er tildelt 800 000 kroner av sentrale BU-midler for 2012. Kongsgården skal bli en arena for formidling av moderne og historisk landbruk og matproduksjon.

Bygdø Kongsgård er tildelt 800 000 kroner av sentrale BU-midler for 2012. Kongsgården skal bli en arena for formidling av moderne og historisk landbruk og matproduksjon.   

Formålet med prosjektet er at Bygdø Kongsgård skal bli en arena for læring om moderne norsk, økologisk landbruk og kongsgårdens historie. Det er ønskelig å lage et gårdsmiljø som er tilpasset opplæring der man kan ”forske” på moderne gårdsdrift. De besøkende skal få være en aktiv del av gårdsdriften, både i fjøset, i skolehagen, frukthagen, i slakteriet, meieriet og på kjøkkenet. Det pedagogiske opplegget vil orientere seg mot alt fra steinaldermenneskets matsanking, de kongeliges landbruk, 1950-tallets gårdsdrift fra Trøndertunet på Folkemuseet til mønsterbruket på Bygdø Kongsgård. 

Det har vært to store publikumsarrangementer i 2012. Det ene med fokus på Økologisk landbruk og det andre med fokus på gårdsprodukter(bondens marked) og formidling i Folkeparken, med til sammen ca 3500 besøkende på begge arrangementene.

Bruksretten og forvalteransvaret for Bygdø Kongsgård ble i 2004 overført til Norsk Folkemuseum. Det er Staten ved Fornyings- og administrasjonsdepartementet som er grunneier. Gårdsdriften på kongsgården er i dag omlagt til økologisk drift. Jordbruksdriften er ferdig lagt om og den første økologiske melkeleveransen ble markert i mai 2012. Bygdø Kongsgård omfatter 2000 dekar, med 740 dekar dyrket mark. Bygdø Kongsgård er Oslos største melkeprodusent. 

Bygdøy Kongsgård
Bygdøy Kongsgård (Foto: LMD)