Historisk arkiv

Norden samlet for bedre dyrevelferd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

For første gang har det vært arrangert en nordisk tilsynskonferanse på dyrevelferdsområdet. Norden som region deler nå verdifulle erfaringer om tilsyn med dyrevelferd.

For første gang har det vært arrangert en nordisk tilsynskonferanse på dyrevelferdsområdet. Norden som region deler nå verdifulle erfaringer om tilsyn med dyrevelferd.  

Tilsynsmyndigheter fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene har i to dager vært samlet til erfaringsutveksling og diskusjon rundt tilsyn med dyrevelferd. Statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet åpnet konferansen. 

- God dyrevelferd er et mål i seg selv. Vi har god dyrevelferd i Norge, men vi kan stadig forbedre oss. Ofte vil det også være en sammenheng mellom dyrevelferd og bondens økonomi. Vi må tilstrebe å få til produksjonsformer og oppstallingssystemer som ivaretar dyrenes velferd best mulig samtidig som bonden tjener penger. Jeg er glad for at norske forskere kan bidra til bedre dyrevelferd også utenfor landets grenser, sier Buttedahl. 

Purke med diende grisunger
Purke med diende grisunger (Foto: Torbjørn Tandberg)

Ny type fødebinge for gris under utvikling i Norge
Flere europeiske land har som mål å redusere spedgristapet med et system hvor purker kan gå løse. I Norge ligger spedgrisdødeligheten på rundt 15 prosent, og de fleste av disse dør de første 48 timene etter fødsel. Professor Inger Lise Andersen fra Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) i Ås presenterte under konferansen oppsiktsvekkende forskning på fødebinger for gris. Andersen har forsket på hvordan morsadferd, oppstallingsmiljø og management påvirker velferden til purker i løsdrift. En ny type fødebinge kan gi vesentlig bedre produksjonsresultater og dyrevelferd og være lettere å stelle enn andre tradisjonelle norske fødebinger. ”UMB-bingen” er nå under testing. Erfaringene med den nye bingetypen er så langt svært gode, og resultatene vekker oppsikt både nasjonalt og internasjonalt. 

Norsk formannskap for Nordisk Ministerråd MR-FJLS i 2012
Konferansen arrangeres i forbindelse med at Norge i 2012 har formannskapet for Nordisk Ministerråd for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk (MR-FJLS). 

Foran fra venstre: Katarina Andersson (Sverige, Jordbruksverket), Oddjó Stovugarð (Færøyene, Heilsufrøðiliga starvsstovan), Torunn Knævelsrud (Norge, Mattilsynet), Solfrid Åmdal (Norge, Mattilsynet), Birte Broberg (Danmark, Fødevarestyrelsen), Inger Lise Andersen (Norge, Universitetet for miljø og biovitenskap)
Foran fra venstre: Katarina Andersson (Sverige, Jordbruksverket), Oddjó Stovugarð (Færøyene, Heilsufrøðiliga starvsstovan), Torunn Knævelsrud (Norge, Mattilsynet), Solfrid Åmdal (Norge, Mattilsynet), Birte Broberg (Danmark, Fødevarestyrelsen), Inger Lise Andersen (Norge, Universitetet for miljø og biovitenskap) (Foto: LMD)