Historisk arkiv

Norsk krydder for utenlandske ganer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Gardbruker Hans Johan Kjølsrød på Re i Vestfold eksporterer karve til Sveits. Med midler fra Verdiskapingsprogrammet for mat er han i gang med prøvedyrking av andre kryddersorter for eksport til flere land.

Gardbruker Hans Johan Kjølsrød på Re i Vestfold eksporterer karve til Sveits. Med midler fra Verdiskapingsprogrammet for mat er han i gang med prøvedyrking av andre kryddersorter for eksport til flere land.  

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum mener Kjølsrøds eksempel bør inspirere andre til å tenke utradisjonelt. – Det er mange i norsk landbruk som satser annerledes, som både vil og kan, - og som lykkes med nye produksjoner.  Markedet for lokal- og spesialitetsmat er virkelig i ferd med å ta av, sier Slagsvold Vedum, som sist fredag åpnet den første Mathallen i Norge på Grünerløkka i Oslo. -  Det er interessant at Kjølsrød klarer å konkurrere i et åpent, internasjonalt marked. Det viser at det er langt flere faktorer enn bare pris som er avgjørende, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Gardbruker Hans Johan Kjølsrød på Re i Vestfold tresker koriander.
Gardbruker Hans Johan Kjølsrød på Re i Vestfold tresker koriander. (Foto: Innovasjon Norge)

Karve til Sveits
Hans Johan Kjølsrød selger karve til en kryddergrossist i Sveits. Grossisten ønsker leverandører i land med mindre smittepress og bedre hygienisk håndtering i produksjonen. Kjølsrød forteller at kvaliteten han leverer er et stort konkurransefortrinn ovenfor den sveitsiske grossisten. God kvalitet gjør at Kjølsrød er konkurransedyktig i forhold til land som leverer til lavere pris. Produktet konkurrerer i et åpent marked, hvor kvalitet og pris er avgjørende for salg. Konkurrentene finnes i land med billigere arbeidskraft og dermed mulighet for lavere pris på produkt.

Nye kryddersorter
På bakgrunn av den gode kvaliteten Kjølsrød leverer, har grossisten spurt om de kan produsere andre typer krydder i tillegg. De aktuelle frøene er koriander, fennikel og anis. Innovasjon Norge mener det er veldig positivt at prosjektet er drevet av et internasjonalt markedsbehov og vil bidra til utvikling av kunnskap om krydderproduksjon i Norge. Hans Johan Kjølsrød har derfor fått innvilget 250 000 kroner gjennom verdiskapingsprogrammet for mat. I forbindelse med prosjektet skal det gjennomføres litteraturstudie, prøvedyrking og studietur.

Prøveproduksjon
Alle krydderartene har vært dyrket i Norge tidligere, men det har ikke vært kommersiell produksjon av anis, fennikel og koriander i frøform i Norge. Både fennikel og anis spirer ved høy temperatur, så- og innhøstingstid er ulik, derfor er det betydelige agronomiske utfordringer som må løses før produksjonen kan settes i gang i stor skala. Prosjektet gjennomføres i en dialog med grossisten i Sveits for å sikre at kvaliteten på produserte varer er tilfredsstillende.

Bedre enn korn
Erfaringen med produksjon og eksport av karve tilsier at krydderurter er et bedre økonomisk alternativ enn tradisjonell korndyrking. Om dyrkingen lykkes, vil prosjekt gi umiddelbar uttelling i produksjon og omsetning. Så langt er forsøksfeltet med koriander høstet og ser meget lovende ut. Fennikelen ser også meget lovende ut, men dette er en toårig plante, så det blir først neste år man ser resultatet i form av krydderfrø. Prøvedyrkingen av anis har ikke gitt ønskede resultater enda. Innkjøper hos grossisten har vist stor interesse for utviklingen i prosjektet og venter spent på de første prøvene av koriander.

Fersk koriander
Fersk koriander har også en god smak. (Foto: Innovasjon Norge)